Новини Събития

Малките ски курорти са заплашени от изчезване заради скъпия ток

   
Малките ски курорти са заплашени от изчезване заради скъпия ток

Дори и в разгара на зимния сезон малките ски курорти са сериозно заплашени от изчезване. Причината е галопиращите цени на електроенергията, съобщава БНТ. На ръба на оцеляването и пред фалит са ски съоръженията в района на пловдивските хижи Здравец и Копривките. Зимният сезон за най-близката до Пловдив ски база започна с шокираща сметка за ток. За предходния месец, когато съоръженията не са работили, дължат близо 600 лв.

"В района на Родопите паднаха много сериозни количества сняг, които не сме виждали от 2012 - 2013 г. и те поне ни помогнаха да не ползваме системите за изкуствен сняг, които най-вероятно биха ни довършили на тия цени", коментира Димитър Николов, председател на ски клуб „Копривките".

Ако времето се затопли обаче и включат оръдията за изкуствен сняг, това ще им струва 800 лв. за денонощие. "Ще се отрази със сигурност цената на тока, разходите са доста по-големи, всичко се е вдигнало и ще видим какво ще стане", заяви Иван Кобуров, учител по сноуборд.

В същото време, за да не загубят клиентите си, в базата пресмятат, че не могат да вдигнат цените с повече от 10%. Така смятат и посетителите, които обикновено са цели семейства. Според посетителите държавата трябва да предложи механизъм за подкрепа. Заради пандемията се забелязва и лек спад на туристите в района



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати