Новини Турагенции

В Италия разширяват употребата на суперзеления сертификат

  10.01.2022 09:06  
В Италия разширяват употребата на суперзеления сертификат

От днес до края на извънредното положение в Италия, което засега би трябвало да приключи на 31 март, суперзеленият сертификат (удостоверението за ваксинирани срещу коронавируса и за преболедували COVID-19, но не и за тестващите се с PCR тест или антигенен тест) става задължителен за хотели и други места за настаняване, за тържества след религиозни или граждански церемонии, за изложения, за конгресни центрове, за зоните на открито на ресторантите, за лифтовете, за басейните, спортните зали, за колективните спортове, за спа центровете, за културните центрове, за социалните центрове, за развлекателните дейности на открито.

От днес суперзеленият сертификат в Италия ще се изисква за самолети, влакове и фериботи, както и за градския транспорт, съобщи БТА. Тази разпоредба, касаеща вътрешния транспорт, породи безпокойството на жителите на малките италиански острови, за които фериботите и самолетите са единствената връзка с континенталната част на страната.

След отправено писмо до премиера Марио Драги от Асоциацията на общините от малките острови, правителството реши, че може да има изключение от правилото. За пътуване от и за малките острови ще е валиден и обикновен зелен сертификат, издаван след PCR или антигенен тест за коронавируса, но ако целта на пътуването е по здравни причини или обучение.

Пак от днес започва записването за поставяне на трета доза от ваксините за тийнейджърите от възрастовата група 12-15 години.