Анализи Събития

Петър Витанов: Ковид-19 промени концепцията за туризма

   
Петър Витанов: Ковид-19 промени концепцията за туризма

Ковид-19 изцяло промени концепцията за туризма. Зеленият сертификат, макар и критикуван от някои групи хора, отвори границите на света и спря катастрофалния спад на туризма. Това каза евродепутатът Петър Витанов по време на Конференцията "Български гласове за Европа: туризмът - предизвикателства и възможности", която БТА организира във Велико Търново. Витанов е член на комисията по транспорт и туризъм към Европейския парламент. По думите му вече е променен фокусът на европейския туризъм, затова и България трябва да промени концепцията за бранша и да акцентира върху целогодишния туризъм.  

„Целогодишният туризъм е вариант за по-голяма конкурентоспособност за България, предвид дългите туристически сезони в Турция, Гърция, Хърватия“, посочи той. „България има чудесни дадености да развиване на поне пет вида туризъм. Много са важни логистиката и транспортът, за да се увеличи броят на чуждестранните туристи“, добави Витанов. Той даде за пример Велико Търново като място, където може да се развива културен и поклонически туризъм. Статистиката от миналата година показва, че посетителите в музейните обекти в града бележат близо 30 на сто ръст, като на първо място е хълмът Царевец.

Преди пандемията в България туристическият бранш даваше близо 14% от БВП, но за изминалата година този показател очаквано падна под 10 процента, което буди тревога. Защото туризмът осигурява заетост на цели семейства и региони, смята евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП.  

Облекчена визова процедура е необходима, защото това е шанс за туризма да привлече повече туристи. Но без да забравяме, че имаме дълг и да пазим европейските граници, е мнението на Петър Витанов. „Зеленият сертификат беше изцяло свързан с трансграничното пътуване и неговият ефект се усети много сериозно. Имахме огромен спад на туризма през 2020-та година, когато той стигна 80 процента. Благодарение на зеления сертификат през 2021-ва година пътуването стана възможно и спаси отчасти сектора. Но наистина е голям проблемът, когато една държава определя едностранно и без предупреждение правилата за влизане самостоятелно, защото това компрометира целия процес“, каза Петър Витанов.   

Целта на дискусията беше да се намерят отговори на редица въпроси - трябват ли ни общи европейски решения или отделните страни ще са по-гъвкави при взимането им по време на кризисни ситуации за туризма като в пандемичните години; организираният или индивидуалният туризъм има бъдеще; унифициране на правилата за удобство на всички или многообразието в туристическата индустрия е бъдещето на Европа. Това е четвъртата дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата "Български гласове за Европа" в партньорство с Европейския парламент. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати