Новини Събития

Египетски археолози откриха сграда от древен минен комплекс в Синай

   
Египетски археолози откриха сграда от древен минен комплекс в Синай

Египетска археологическа експедиция е открила останките на уникална сграда от пясъчник на предприятие за добив мед и тюркоаз от времето на Средното древноегипетско царство отпреди повече от 4000 години, съобщи Министерството на туризма и антиките.

Постройката е намерена при разкопки в района на Уади ал Насаб в Южен Синай в близост до мини за тюркоаз и храм на богинята Хатор - повелителката на тюркоаза, предаде БТА.

Новооткритата сграда е служила и като административен център за миньорите, които са посещавали Синай, за да търсят тюркоаз и медна руда. Първоначалните проучвания показват, че тя е построена по време на Средното царство и е била ползвана с малки изменения на интериора по време на Новото царство, както и при Късния римски период. Постройката с площ 225 квадратни метра се намира в центъра на Уади ал Насаб над древен кладенец, който е снабдявал с вода района. Тя се състои от две основни зали, две стаи и стълби, които водят към покрива. Подът е покрит с плочи от пясъчник.

Археолозите са открили пещи за добив на метал, медна руда и шлака. Уади ал Насаб е бил най-голямото древноегипетско съоръжение за извличане на мед чрез топене на Синайския полуостров, като количеството на медна шлака се изчислява на 100 000 тона. Мястото е известно и с уникални скални надписи от Средното и Новото царство.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати