Новини Събития

Готвят план за справяне с пандемията в 4 етапа

   
Готвят план за справяне с пандемията в 4 етапа

Подготвя се план за справяне с пандемията в четири етапа. Мерките по всеки от тях ще се съобщават поне 5 дни предварително. Това съобщи по bTV зам.-министърът на туризма и член на Националния пандемичен комитет Ирена Георгиева. По думите ѝ очакванията са този план да бъде готов до края на деня.

Георгиева подчерта, че локдаунът е последна и най-нежелана мярка, която ще бъде въведена, в случай че интензивните легла за лечение на пациенти с коронавирус се запълнят на 80%, както съобщи в сряда премиерът Кирил Петков.

Етапите, преди пълното затваряне, целят то да бъде предотвратено, бизнесите да функционират, учебните занятия да се провеждат нормално, доколкото е възможно в тази обстановка. Обсъжда се режимът на работа на всички социални обекти - заведения, културни институции и др. За туристическия бранш най-важно е да има предвидимост, затова планът ще бъде изграден върху математически модел, който осигурява поне 5 дни време за реакция, каза зам.-министърът.

По думите ѝ първият етап включва задължително носене на маски и дистанция; вторият - зелен сертификат като условие за допускане в социални обекти; при третия етап се планира да има ограничения в дейността на заведенията, културните институции, спортните обекти, които ще продължат да работят, но с определен капацитет; при четвъртия етап е "възможно по-пълно затваряне", обясни Ирена Георгиева.

Тя подчерта, че специално внимание се обръща на образователната система, където целта е максимално продължително присъствено обучение, но не можа да назове прагове, при които ще се премине към дистанционна форма. Георгиева уточни, че планът за справяне с пандемията ще действа на регионално и национално ниво.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати