Анализи

Бизнесът поиска компенсации и за скъпия газ

   
Бизнесът поиска компенсации и за скъпия газ

След като преди ден енергийният министър обяви компенсациите за топлофикациите и клиентите на газоразпределителните дружества заради скъпото синьо гориво, индустриалците се възмутиха, че така само те остават без помощи за газа и така поемат целия удар на скъпата суровина.

В писмо да енергийния министър Александър Николов от Асоциацията на организацията на българските работодатели (АОБР), разпространено в четвъртък и до медиите, се посочва, че "поевтиняване на парното за сметка на скъп газ за индустрията ще затвори заводи". "Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка само на работещите в индустрията", пише асоциацията .

Според нея решението за компенсиране на топлофикациите и клиентите, директно ползващи газ, ще задълбочи кръстосаното субсидиране на енергоносителите от индустрията към битовите потребители на топлинна енергия, което е абсолютно забранено от европейските директиви.

"Ползите от дългосрочните договори на "Булгаргаз" трябва да бъдат споделяни справедливо измежду всички пазарни участници, а не да се създават привилегировани касти на пазара. Индустрията в България трябва да може да функционира и това е част от обществения интерес", пише още в писмото им.

Индустриалците настояват да купуват природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният потенциал на националната икономика.

"Намираме се в безпрецедентна обстановка на пандемия, комбинирана с непосилно високи цени на електроенергия, сега се появява заплаха и от още по-високи цени на газа за предприятията в България, за сметка на други пазарни участници", посочва се още в писмото.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати