Анализи Новини

Екскурзоводите продължават да не взимат помощи

  14.01.2022 09:12  
Екскурзоводите продължават да не взимат помощи

Среща с представители на организации на екскурзоводи проведе новият министър на туризма Христо Проданов. На нея бяха обсъдени различни проблеми, които стоят неразрешени, откакто започна ковид пандемията. Един от тях е липсата на държавна помощ към работещите в сектора.

Четирите милиона лева, които бяха обещани на екскурзоводите от бюджета миналата година, не са изплатени, те са загубени, обясни пред БНР Кристалина Пирева, председател на Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас, която участва в разговорите в министерството. Обсъдена бе възможността да бъде осигурена нова помощ, уточни тя:
Една стотинчица не сме взели по никаква линия. Трябва наново да се кандидатства,през Парламента да се гласува някаква сума евентуално. Министърът се ангажира да направи каквото може. Това, което ни притеснява, че ако тази сума бъде пак по критерии, близки до миналогодишните, то това не ни устройва. Някой погрешно си е мислил, че голямата част от екскурзоводите са самоосигуряващи се лица,което не е така. Всички колеги работят при много различни условия. Един имат друга професия, упражняват екскурзоводско обслужване сезонно с граждански или трудов договор. Има други, които не работят другаде.
В момента се обсъжда и дали е възможно да се кандидатства, и за европейски средства:
Министерството пое ангажимент и ни изпратиха подробна информация по една програма, която върви в момента. Тя е "Запази ме +". По нея би могло някои от колегите да участват. Ние ще разгледаме тези условия. Предстои още една схема за помощ за бранша, в която също би имало евентуално място за екскурзоводите.
На срещата е бил коментиран и проблемът с нелегалните екскурзоводи, от министерството са обещали съдействие за разрешаването му.