Анализи Новини

Царевец не приема чуждестранни банкови карти заради Общинска банка

   
Царевец не приема чуждестранни банкови карти заради Общинска банка

Да си чужденец и да си платиш входа за Царевец във Велико Търново през пос терминал се оказва мисия невъзможна, сигнализираха посетители на знаковата забележителност пред "24 часа". "Не приемаме чуждестранни банкови карти, така ни е наредено", чул български студент в Англия, подал на билетната каса за крепостта карта на британска банка. Това не е прецедент, а практика - музеят, както и другите общински структури се обслужват от Общинска банка и тя работи единствено с български карти, обясни шефът на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов.

"Непрекъснато имаме неудобството да обясняваме защо не можем да ги обслужим с постерминал. Всички разбираме как това ни връзва ръцете, особено с румънците, като дойдат на уикенд туризъм, като нямат левове в кеш, нямат банкомат наблизо и като не могат да си ползват техните карти. Губим клиенти по този начин", разказа Църов. Преди имало банков клон с банкомат срещу Царевец и, срам не срам, пращали иностранците до там да си изтеглят левове, но сега няма откъде. Най-близкият банкомат е на няколко стотин метра, до хотел "Янтра".

"Проверявали сме за възможности обслужващата ни банка да сложи банкомат, но и това не може. Няма подходящо помещение наоколо, което да е достатъчно сигурно", допълва музейният шеф.Проверка показа, че проблемът със заплащането с чуждестранни банкови карти на входни билети за музеи и културни институции – общински или държавни, явяващи се бюджетни разпоредители, е повсеместен и не касае само Велико Търново.

Регионалният исторически музей, който стопанисва крепостта на Асеневци, в ролята му на бюджетен разпоредител също трябва да оперира с бюджетна сметка в Общинска банка. Заради изискванията за защита на транзакциите, съществуват ограничения в оперирането на устройствата на Общинска банка с карти, издадени от чуждестранни банки, обясниха от общината.

За да не изпадат в ситуация, в която туристите да бъдат връщани, местната управа на Велико Търново е отправяла искане към съответните държавни институции за използване на услугите и на други банкови институции. Действащите законодателни регулации не позволяват това, уточниха финансистите на общината. Възможност туристите да платят вход за Царевец с чуждестранна карта обаче има. За улеснение на посетителите и с подкрепата на кмета Даниел Панов Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, която е и регистриран турагент, отвори втори туристически информационен център на площада пред Царевец. В него могат да бъдат извършвани картови разплащания и с чуждестранни карти, но в зимните дни офисът не работи.

COVID пандемията спря организирания чуждестранен туризъм през цялата 2020 г. и голяма част от 2021г. Понастоящем изнесеният център до Царевец работи само в активния сезон. За още по-голямо улеснение на всички туристи вече е създадена и се тества софтуерна система, чрез която съвсем скоро през сайта на ОТА „Царевград Търнов“ ще могат да бъдат закупувани билети за Царевец и останалите музеи", поясни кметът Даниел Панов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати