Новини Турагенции

Памуккале е най-посещаваното място в Турция през 2021 г.

  14.01.2022 12:54  
Памуккале е най-посещаваното място в Турция през 2021 г.

Памуккале, известен с белите си травертини в южния град Денизли, се нареди за първи път през 2021 г. на първо място сред туристическите обекти в Турция. Той е посетен от 1 милион 205 хиляди туристи, според данните на Главната дирекция на музеите в страната.  

Античният град Измир Ефес се класира на второ място с 673 хиляди посетители, а Невшехир Зелве, в Кападокия се класира на трето място с 608 хиляди посетители.

Известен в цял свят със своите бели травертини, Памуккале се посещава от местни и чуждестранни туристи всеки сезон. Белите травертини, за които се смята, че са лекували поколения в продължение на над 2500 години с термалните си води, предизвикват възхищение. 

След обектите, представляващи най голям интерес са: Античния басейн на Клеопатра с исторически артефакти в него, както и руините на античния град Хиераполис. Той се открояват със своето историческо и културно богатство, включително гробницата на Свети Филип, един от 12-те апостоли на Исус. Интерес представлява и запазения античен театър и тъй наречената "Портата на ада". 

Памуккале и руините на Хиераполис за първи път, изпревариха музея Топкапъ, който години на пед цеше най-посещавания платен музеи в Турция.  

Гази Мурат Шен, президент на Асоциацията на туристически хотелиери

и оператори в Денизли каза, че целта им е била да превърнат Памуккале сред най-посещаваните места в страната.  Той допълни, че руините на Хиераполис и Памуккале са на едно място, но са в два различни класа и културни зони в списъка на ЮНЕСКО. 

"Преди следващия летен сезон ще приключи обновяването на нощното осветление в Памукале и Хиераполис. Ние се стремим да увеличим посещенията до 3 милиона. Със сигурност ще постигнем тази цел, ако условията на пандемията се облекчат и започнат международни полети“, каза Шен. Анкета

Къде ще пътувате през лятото?


Резултати