Анализи Новини

Как се стигна до загубата от 4 млн. лв. за екскурзоводите?

   
Как се стигна до загубата от 4 млн. лв. за екскурзоводите?
Цветомир Милошов, екскурзовод

Екскурзоводът Цветомир Милошов, който е член на Асоциацията на екскурзоводите, изпрати своята позиция до TravelNews във връзка със загубата на 4 млн. лв. за бранша. През месец септември на изминалата 2021 година беше гласувана актуализация на държавния бюджет. Чрез нея 46-тото Народното събрание отпусна 70 млн. лв. като допълнителна подкрепа за туристическия бранш. От тях, по предложение на народния представител Ивайло Кожухаров (ИТН), 4 милиона бяха предвидени за екскурзоводите. До този момент екскурзоводите бяха единствена професионална група, оставена без подкрепа от страна на ресорното министерство. Пет месеца по-късно, обаче, по думите на току-що встъпилия в длъжност министър Проданов, тези пари се оказват „загубени”.

Така на практика, с отказа си да изпълни закона, защото всъщност актуализацията на държавния бюджет е законов акт, ръководството на Министерството на туризма, водено от бившия министър Стела Балтова, беше поредното, показващо двоен стандарт в подкрепата си към физически и юридически лица. Нещо повече

министър Балтова имаше наглостта

да спести истината за нежеланието на нейния екип да администрира отпуснатите от Народното събрание средства. В съобщение до медиите, разпространено на 10.12.2021 г. се казва, че „Министерски съвет одобри ред за отпускане на 10 милиона лева между туроператори и екскурзоводи”. От страниците на официалния Държавен вестник, публикуван на 12.12.2021 г. обаче единствено, е записано  решение от проведеното заседание на Министерски съвет, касаещо само помощта за туроператорите – 6 млн. лв. Оказва се, че няма никакво решение за разпределение на останалите 4 млн. лв, първоначално предвидени за подкрепа на екскурзоводите. Не се открива такова и в останалите броеве на Държавен вестник до края на календарната година. По този начин, не изпълнявайки закон, Министерството на туризма, и по-специално екипът, ръководен от министър Балтова, умишлено е пропуснал възможността да администрира предвидените пари. Всичко това става на фона на една слаба за туристическия бранш година, на невиждана от години инфлация и безпрецедентен ръст в цените на основни стоки, електроенергията и битовата газ.

Не без вина в случая остава и новият екип на министерството, с министър Христо Проданов, от чиито думи става ясно, че той е наясно със ситуацията. На 5-ти януари тази година е проведено заседание на новосформирания Министерски съвет. В дневния ред на това заседание присъства и предложение за изменение на ПМС 427 – въпросното, което по думите на Балтова, трябваше да включи и обещаните средства за екскурзоводите. Уви, в това предложение не фигурира нито дума за пропуснатите средства за екскурзоводите, а с това беше окончателно пропиляна възможността те да бъдат разпределени. Така двата екипа – редовен и служебен, ръководещи МТ не пожелаха да подкрепят „черноработниците” в туристическата услуга. В крайна сметка се оказа, че от първоначално предвидените с актуализацията на бюджета 70 млн. лв., единствените, които Министерство на туризма отказа да разпредели, бяха 4-те млн. лв. за екскурзоводите. Това бяха и единствените пари предвидени да достигнат директно до физически, а не до юридически лица.

Също така, представителите на

трите екскурзоводски сдружения пропуснаха

да поставят ребром въпроса за върнатата помощ на среща, проведена с министъра на 12.01.2022 г. Тяхната пасивна позиция, обаче, донякъде може да бъде обяснена с факта, че и трите организации очакват пари от същото това министерство по проект, чиито старт беше даден през изминалата година. В него екскурзоводи трябваше да изготвят рекламни клипове за различни дестинации в България срещу заплащане.

По този начин, две години след започване на пандемията от COVID-19 една група професионалисти, работещи в сектор формиращ между 12 и 15 % от БВП в годините преди 2020-та, останаха с попарени надежди, че ще получат полагащото им се обезщетение от страна на държавата. Навярно това се дължи на няколко основни причини.

Първата и най-главна сред тях е, че всички ръководства на Министерството на туризма от 2020-та досега се интересуват да подпомогнат икономическите по-силни юридически лица за сметка на физическите такива. Втората причина се състои в разделението на професионалната група. По регистрите на самото министерство, лицензираните екскурзоводи са едва 1551 човека и още 375 планински водачи. Те обаче са сдружени в цели четири организации, две от които изцяло на регионален принцип. Третата основна причина произлиза от първите две. Екскурзоводите и техните представителни организации така и не намериха общ език и желание за съвместни действия по отстояване на своите права и интереси с туроператорите. А те са техните естествени съюзници по силата на това, че се явяват и техни работодатели.

Тези две групи страдат и от друг общ проблем през последните две години. В края на 2020-та година тогавашното парламентарно мнозинство (ГЕРБ-ОП) внесе промени в Наказателния кодекс, третиращи нерегламентираните превози. Чрез тях на практика беше криминализирана част от дейността на туроператори и екскурзоводи, особено тези от тях, които работят с малки групи туристи до 8 човека и съвместяват екскурзоводската и шофьорска дейност. По силата на сега действащия закон подобна дейност следва да бъде наказана със затвор до 2 години. Това за екскурзоводите на практика ще означава загуба на техния професионален лиценз, тъй като за него се изисква те да не са били осъждани.

Заявката за промяна задължава поелите властта

да действат справедливо и законосъобразно. Уви, в случая с помощта към екскурзоводите, и двете условия се оказаха непосилни за екипа на служебния министър Балтова. Дано министър Проданов не е забравил, че освен фирми има и хора. Все пак е министър от квотата на социалистическата партия, тази която би следвало да се грижи приоритетно за физическите, вместо за юридическите лица.

И понеже имам честта да съм по професия екскурзовод, дори лицензиран, накрая искам да припомня кои всъщност сме екскурзоводите. Ние сме тези, които вършат работата на терен и на живо, замислена в офисите на туроператорите. Ние сме „лицето на България” пред милионите ѝ гости, защото сме постоянно и неотлъчно до тях през целия им престой тук. Тези, които имаме за задача да представим по най-достойния и достоверен начин богатата история и култура на България.

Тези, които обираме пешкира за грешките на туроператорите, за безобразните условия в музеите, за разбитите и тесни пътища. Тези, които цял живот се учим. Тези, чрез които туристите докосват България! Не мисля, че сме заслужили подобно унизително отношение от страна на държавата и нейните многобройни и разнородни управляващи от началото на пандемията до този момент.

Цветомир Милошов, екскурзовод и член на Асоциацията на екскурзоводите в България



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати