Анализи

Министърът на туризма подкрепя 70% компенсации за туризма

  15.01.2022 19:01  
Министърът на туризма подкрепя 70% компенсации за туризма

"Обсъждат се икономически мерки за засегнати обекти от мерките. Ако има затваряне, трябва да има компенсации за загубите, сега се обсъждат конкретни параметри. Браншът иска 70% от оборота от 2019 година, склонен съм да подкрепя това, справедливо е". Това това каза в "Офанзива“ Христо Проданов, министър на туризма. Мерките в Смолян са решение на местното РЗИ, ще видим дали ще има резултат след седмица. Аз съм против двойните стандарти, ако има мерки и рестрикции, да бъдат за всички, не само за туризма, обяви той.

Министърът информира, че засега посещенията в зимните курорти вървят много добре и се надява новите мерки да не променят това. Има ръст от британски туристи до седем пъти, мерките спрямо тях са адекватни, те идват здрави, констатира Христо Проданов. Той е категоричен, че фалшивите сертификати са престъпление и не се факт само в Пампорово.

Проверките за здравния документ е въпрос на отговорност на управлението на обектите. В хотелите, в туризма най-много и стриктно се спазват всички мерки. Проверките са работа на РЗИ, нарушенията не са основание за отнемане на лицензи на хотели, убеден е Проданов.

"Ако трябва да има локдаун, да бъде за всички, не само за туризъм, хотели, ресторанти. Разговаряме да има обособени карантинни хотели, където да бъдат настанявани лица, като разходите се поемат от държавата", каза още той.

За кредитните линии по ББР министър Проданов информира, че ресурсът е общо 60 милиона, 12 месеца е гратисния период за заведенията, 18 е за хотелите, което означава два сезона. Лихвата за него е сравнително добра - между 2,8 и 3,3 процента. Могат да кандидатстват представители на сектора, а лимит на средствата е до 250 000 за ресторантьорите и 500 000 за хотелиерите.

За нови лифтове в Банско и Витоша Христо Проданов заяви, че до 2023 г. е възможно това да се случи с възобновяване функционирането на Драгалевския лифт, докато за Банско това ще отнеме повече време.

За летния туристически сезон сме оптимистично настроени, но туристите вече правят резервации по-късно, засега те са малко, но всичко това е заради епидемията, каза още министърът на туризма.