Новини Турагенции

Засилва се интересът на българите към гръцките острови

   
Засилва се интересът на българите към гръцките острови

Неслучайно ежегодно хиляди туристи избират именно Гърция за лятната си почивка. Южната ни съседка крие неоспорим чар и сега е по-добър момент от всякога да планирате ваканцията си до там. Вече започват ранните записвания за някои от най-популярните островни дестинации като Санторини, Крит, Корфу и Родос. Не само кристално-сините води и хубавите плажове са превърнали ваканцията на тях в желана мечта. Чарът, преживяването и красивите гледки ги отличават от всяко друго място.

Туристическата агенция “Екватор”

вече предлага чартърни екскурзии до най-търсените гръцки острови. Програмите до остров Крит започват от април, а за Санторини, Корфу и Родос от май. Цените стартират от 862 лв. като за всяка една програма са включени самолетен билет, летищни такси, регистриран багаж, както и трансфер от летището до хотела и обратно, както 6 или 7 нощувки на съответната база изхранване. За да се чувстват напълно сигурни и спокойни туристите, “Екватор” са подготвили и пакет за максимална сигурност, включващ в себе си 2 застраховки: медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и асистанс с “Евроинс” и застраховка отмяна на пътуване с покрит риск за COVID-19.

А, за да могат всички да се насладят на историята, с която са обвързани тези кътчета, с тях през целия престой ще бъде представител на туроператора на български език, който ще допринесе за невероятното им гръцко лято. “Екватор” работи само с хотели с дългогодишен опит, които са се доказали в бранша и гарантират незабравим престой. Петя Борисова, мениджър “Продажби” в агенцията, споделя: “Хотелите за всяка една от тези дестинации са специално подбрани, така, че да могат да удовлетворят нуждите на туристите.”

Макар, че през лятото се търси повече релакс и активна почивка на брега на морето, то именно разнообразието от полу- и целодневни допълнителни екскурзии из гръцките острови със сигурност, е една от най-силните страни на програмите на туристическата агенция. “Екватор” предлагат по нещо както за любителите на историята и културата, така и за тези, които искат да се насладят на спокойствието на гръцките плажове.

Пътувайки до о. Крит

повечето туристи се спират на екскурзия до Ираклион и Кносос – градове от значителна важност в античността. Ключовите места, през които се впускат пътешествениците са на самия музей и пазар на Ираклион, както и приказния Минойски дворец в Кносос. Според митологията дворецът е бил седалище на мъдрия крал Минос и мястото се свързва с вълнуващи легенди като мита за Лабиринта, с Минотавър и историята за Дедалос и Икарос.

Друга емблематична и силно желана екскурзия е остров Спиналонга, намиращ се във водите на залива Мирабело. Мястото е известно и под друго название - Островът на прокажените. То било една от последните на европейския континент колония за прокажени. След затварянето на болницата на острова не остава да живее никой - поради тази причина изоставените сгради и цялата атмосфера наистина успяват да пренесат туристите в едни отминали времена. Освен с изоставената крепост, Спиналонга е известен и с малките си плажове и плитки води, а спокойствието, което цари е предпоставка за пълен релакс.

Остров Санторини със сигурност

е сред най-романтичните. Характерните за него са белите къщи със сини покриви, които пренасят всеки турист в магична егейска приказка. “Екватор” ще ви разходи из най-забележителните места по него. Задължителна спирка е Пиргос - градче, което е било главен град на Санторини през годините, разположено във вътрешността на острова и по тази причина е запазило своя дух, с малките красиви къщи, останките от венециански замък и малкото византийски църкви.

Столицата на Санторини Фира също е забележителна. Поради своето местоположение (построен на склона на Калдерата), градът се е превърнал в едно от най-посещаваните туристически места. Разхождайки се по уличките може да направите най-впечатляващите снимки на Калдерата. Но класацията за най-фотографирано място със сигурност държи крайбрежното градче Ия. Да посрещнеш залеза там несъмнено е най-вълнуващото преживяване от обиколката на гръцкия остров. Стане ли време за него хиляди туристи се събират в тесните улички на града, за да видят пленителната гледка над целият град и Егейско море. Същинско вълшебно преживяване, като “Екватор” са се погрижили за възможно най-удобното място за снимки.

Остров Корфу е перфектното място

 за всеки любител на плажа и слънцето. Някои от най-красивите каменисти плажове се откриват точно там. Около тях има особено много интересни видове риби, така че Корфу е идеалното място и за всички начинаещи морски изследователи. Сред най-големите забележителности на острова е дворецът Ахилион. Това е лятната резиденция на императрица Елизабет (Сиси), построена през 1890 г. В чест на Ахил – любимият герой на императрицата.

С “Екватор” туристите ще могат да посетят и Палеокастрица – един от най-оживените и красиви курорти на острова, за който легендата разказва, че на негово място се намирал древният град Алкинос. На този бряг бродил Одисей, запленен от приказния остров.

Най-вълнувашата екскурзия от о. Корфу обаче несъмнено е тази до Албания. Българите ще могат да се качат на корабче тип комета и да обиколят Йонийския залив по море. Някои от най-красивите албански курорти са на едва 30 минути с лодка от о. Корфу. След краткото пътуване туристите ще могат да се насладят на Саранда – курорт, известен със своите градска порта и руини на антична синагога, Бутринт - където туристите ще могат да разгледат археологическия комплекс, включен в листата на ЮНЕСКО като един от най-добре запазените гръко – римски градове на Балканите, и Ксамил - красиво кътче от Южна Албания, състоящо се от кокетно селце, няколко заливчета и 4 малки островчета. Ако искате да съчетаете гръцката си почивка с балканска история и култура, то несъмнено Корфу е за вас!

Остров Родос е най-големият

от Додеканезките острови на Гърция в Егейско море. Известен е с Родоския колос, едно от Седемте чудеса на света. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Там може да се открие и венецианският замък на Критиния, който датира още от 16-ти век, простиращ се на стръмната скала над малкото селце със същото шме. “Екватор” се е погрижил да включи всички основни забележителности на острова в програмата си, но перлата на Родос несъмнено е Линдос, който ще ви остави без дъх още с първия ви поглед към древния град. Той се извисява с Акропола над традиционните гръцки бели къщи. Градчето се е сгушило в красив, живописен залив и дава възможност да се насладите на една от най-красивите гледки в цяла Гърция. Атмосферата е неповторима  – сякаш сте се озовали в приказен лабиринт от тесни улички, изпълнени с пищно украсени къщички с цветя, низ от таверни, кафенета и барове.

Освен изживявания по прекрасните гръцки плажове, посещение на най-известните забележителности, последният щрих за незабравимата ваканция ще нанесат усмивките на местните жители, гостоприемството и гастрономическите местни чудеса на средиземноморската кухня. Защото какво би била Гърция без едно фрапе на плажа или да седнете да хапнете дзадзики и сувлаки в местната таверна!

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати