Новини Хотели

ББР подкрепя възстановяването на туризма с две нови програми

   
ББР подкрепя възстановяването на туризма с две нови програми

Зимният сезон за хотелиерите започна успешно, ски курортите бяха запълнени, възобновиха се чартърните полети от Великобритания и Ирландия, а за Коледа и Нова година имаше два пъти повече чуждестранни туристи спрямо предходната зима. „Освен това имаме силно представящ се балнео и спа туризъм, като балнео комплексите бяха пълни. Добра заетост отчетоха и къщите за гости, малките семейни хотели и малките корпоративни хотели“, заяви пред БНР в първите дни на януари доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.
Възстановяването в туристическия бранш, който понесе най-тежко последиците от  пандемията, беше усетено още през лятото със силен сезон за морските ни курорти, най-вече заради многото български туристи. Проучване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE), проведено в средата на декември 2021 г., показа, че според повече от 60% от анкетираните хотелиери бизнес климатът се е подобрил в сравнение с предходната година. В резултатите от това допитване има и един прелюбопитен факт - една десета част от отговорилите отбелязват, че в момента техният бизнес се представя по-добре, отколкото в предепидемичната 2019 г. Изключението обаче потвърждава правилото, че за останалите 90% кризата е нанесла поражения.
Именно в тяхна подкрепа Българската банка за развитие създаде специална програма за директно финансиране на хотелиери и ресторантьори, с чиято помощ могат да посрещнат своите нужди, да се справят с просрочени задължения и да се облекчат текущите им плащания към финансови институции и доставчици. От  финансовия продукт могат да се възползват хотелиери, включително стартиращи, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. и са имали оперативна печалба през 2018 г. и 2019 г.
Максималният размер на кредитна линия и стандартен кредит за оборотни средства за дружества с персонал до 49 души е до 500 000 лева, а за тези с персонал от 50 до 249 души – до 750 000 лева. https://bbr.bg/bg/programa-podkrepa-za-turizma/likvidna-pomosh-za-hotelieri/
 Програмата е с облекчени условия, с възможност за финансиране на дружества с просрочени задължения до 90 дни и гратисен период до 18 месеца. Запитвания по нея се подават чрез електронната форма на сайта на ББР. https://bbr.bg/bg/
С тази мярка ББР се надява да укрепи оптимизма на българските хотелиери за 2022 г., който  се вижда и в цитираното по-горе национално проучване на BAHE. То показва, че 46% от мениджърите и собствениците на хотели очакват ръст на заетостта при тях, което е добър знак за започналото възстановяване на сектора. За това Българската банка за развитие може да помогне и с продължаващата антикризисна програма за пострадалите от пандемията бизнеси  „Възстановяване“, по която е гарантираща банка в партньорство с Българо-американската кредитна банка, Алианц Банк, Юробанк, Първа инвестиционна банка, Банка ДСК, ОББ, Инвестбанк и УниКредит Булбанк. Фирмите от туристическия сектор също могат да се възползват от нея, като максималният размер на заемите е увеличен до 3 млн. лева.

https://bbr.bg/bg/produkti-i-uslugi/produkti/finansova-podkrepa/programa-vzstanovyavane/



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати