Транспорт

Wizz Аir е най-устойчивата авиокомпания в Европа

   
Wizz Аir е най-устойчивата авиокомпания в Европа

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа, бе отличена като най-устойчивата авиокомпания на континента въз основа на рейтинга Sustainalytics. Рисковият рейтинг на Sustainalytics измерва колко добре една компания управлява проактивно екологичните, социалните и управленските (ESG) въпроси, които са най-съществени за бизнеса ѝ. Въз основа на структурирана, обективна и прозрачна методология, този рейтинг (Sustainalytics ESG Risk Ratings) прави оценка на способността на компанията да смекчава рисковете и да се възползва от възможностите.

Wizz Air значително подобри рейтинга си за устойчивост през последната година и сега има най-добрия сред европейските авиокомпании, заемайки твърдо позицията на лидер.

Това подобрение е резултат от силния ангажимент на Wizz Air към устойчивостта. Авиокомпанията не само има най-ниския отпечатък върху околната среда на континента (на пътник-километър), но остана финансово стабилна дори през последните 24 месеца, прибави над 30 чисто нови самолета към модерната си флотилия и беше първата авиокомпания, която възстанови заплатите на пилотите и на кабинния екипаж до нивата преди пандемията, като същевременно нае над 1000 нови служители. Откриването на 18 нови бази и добавянето на над 300 нови маршрута към мрежата на превозвача също доказва, че бизнесът на Wizz Air е устойчив и успешен, а това ще подпомогне компанията по пътя към постигане на голямата ѝ цел –  до края на десетилетието да утрои размера си, да има 20 000 служители и 500 самолета във флотилията.

Оценката на представянето на авиокомпаниите на Sustainalytics се базира на задълбочен анализ на силните и слабите страни на ESG (екологични, социални и управленски политики) на компанията в сравнение с нейните конкуренти и отчитайки развитието на индустрията.

Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air, каза: „Горди сме, че заемаме тази престижна лидерска позиция в индустрията в резултат на нашите усилия към устойчивост. Признанието да сме най-устойчивата европейска авиокомпания затвърждава плановете ни в тази посока и ни дава допълнителен стимул да продължим да развиваме нашата авиокомпания. Бих искал да изразя своята благодарност към всички мои колеги, които работят неуморно, за да превърнат Wizz Air в най-добрата авиокомпания в Европа. Ние ще продължаваме отдадено да следваме нашите цели и чрез устойчив пример да водим индустрията напред през 2022 г. и идните години.“



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати