Турагенции

Дания отмени редица ограничения за Covid-19

   
Дания отмени редица ограничения за Covid-19

Дания отмени редица ограничения за Covid-19 и разреши повторното отваряне на някои места в неделя (16 януари) въпреки разпространението на варианта омикрон в страната.

Кина, зоологически градини, музеи и театри бяха сред местата, които можеха отново да посрещнат посетители. На ограничен брой зрители също беше разрешено да присъстват на спортни събития на закрито и открито, съобщи Euronews.

От посетителите се изисква да носят маски на повечето от тези места и да представят доказателство, че са ваксинирани или са се възстановили или наскоро са дали отрицателен тест за Covid-19.

Правителството планира допълнително да облекчи ограниченията за коронавирус в Дания, страна с население от 5,8 милиона души, на 31 януари.

Датският здравен министър Магнус Хойнике каза пред репортери миналата седмица, че правителството наблюдава внимателно ситуацията с пандемията и „не би подкрепило повторното отваряне, ако не беше за ясен подход както от нашите, така и от външни експерти“.

Според ранни проучвания вариантът омикрон е по-малко вероятно да причини тежко заболяване от предишния вариант – делта. Омикрон се разпространява по-лесно от другите щамове на коронавируса и вече е станал доминиращ в много страни. Той също така по-лесно заразява тези, които са били ваксинирани или са преболедували предишни версии на вируса.

Премиерът Мете Фредериксен каза, че премахването на ограниченията се основава на препоръките на правителствената консултативна група по здравеопазване - Епидемичната комисия - и че нейният кабинет „възнамерява да следва препоръките“ на панела.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати