Събития

Индонезия мести столицата си в джунглата на о. Борнео

  18.01.2022 11:57  
Индонезия мести столицата си в джунглата на о. Борнео

Индонезийският парламент прие законопроект за преместване на столицата от Джакарта в гориста област на остров Борнео, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Решението на депутатите открива пътя към изграждането на новия град.

Законът бе одобрен от повечето политически сили, несъгласие изрази единствено малката Партия на справедливостта и просперитета.

Министърът на планирането на националното развитие Сухарсо Моноарфа обяви вчера, че новата столица ще бъде построена в провинция Източен Калимантан и ще се казва Нусантара. Това е старо име на Малайския архипелаг, който включва Индонезия, Бруней, Малайзия, Сингапур и южните части на Филипините.

През 2019 г. индонезийският президент Джоко Видодо обяви планове за изграждането на изцяло нова столица в джунглите на Борнео, която да бъде равноотдалечена от градовете Баликпапан и Самаринда. Според него Джакарта вече не е надежден административен център заради наводненията, постоянните задръствания по улиците и лошото качество на въздуха.

Преместването ще погълне повече от 32 млрд. долара. Ако всичко върви по план, първите длъжностни лица ще могат да се преместят в новите си офиси най-рано през 2024 г., когато изтича вторият и последен мандат на Джоко.

Двайсет процента от площта на Джакарта се намира под морското равнище и според изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този процент ще се удвои до 2050 г. Постепенното потъване на града отчасти се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и свързаното с това понижаване на равнището им.