Турагенции

Франция започва да отменя ограничения

   
Франция започва да отменя ограничения

Франция ще облекчи правилата за работа от вкъщи от началото на февруари и ще позволи на нощните клубове да отворят отново две седмици по-късно, тъй като общата ситуация с COVID-19 в страната започва да се подобрява, каза премиерът Жан Кастекс в четвъртък, цитиран от "Ройтерс".

Ограниченията за броя на хората, допуснати до спортни и развлекателни обекти, също ще бъдат премахнати на 2 февруари, а маските вече няма да се изискват на открито от тази дата.

От 16 февруари хората отново ще могат да ядат пуканки - или други закуски - в кината.

Протоколите за COVID в училищата, които наред с други неща изискват децата да носят маски в час, могат да бъдат облекчени след зимните ваканции.

Въпреки това сертификът за ваксинация като изискване за влизане в обществени места като ресторанти, кафенета, кина и влакове на дълги разстояния, ще влезе в сила, както е планирано, каза Кастекс, като уоточни, че новият режим ще влезе в сила от 24 януари.

Пропускът за ваксина може да бъде отменен по-късно, ако рискът за общественото здраве от пандемията намалее значително, каза той на пресконференция. Министърът на здравеопазването Оливие Веран каза, че това ще зависи от това под какъв натиск са болниците.

"Вълната, свързана с Делта варианта, очевидно се намалява навсякъде", каза Кастекс. В същото време вълната, причинена от по-новия Омикрон вариант, "започва да се оттегля в регионите, където този вариант се появи за първи път в края на декември".

Франция отчете над 425 хил. заразени с коронавирус в четвъртък. Броят на пациентите с COVID на интензивно лечение се стабилизира, оставяйки на правителството известно пространство за маневри. Правителственият научен консултативен орган заяви, че петата вълна от пандемията на коронавирус ще остане на високо, но управляемо, ниво на инфекции до средата на март.

Пропускът за ваксинирани, одобрен от парламента в неделя, все още се нуждае от зелена светлина от Конституционния съд, който ще изложи мнението си по въпроса в петък. Сертификатът предизвика поредни улични протести срещу ваксините. Досега се приемаше и отрицателен тест за COVID за достъп до обществени места. Това вече няма да е така.

Кастекс също така насърчи родителите да ваксинират деца на възраст 5-11 години и каза, че децата на възраст 12-17 вече ще могат да получат бустер на ваксината.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати