Анализи

Христо Проданов: Сезонът върви добре, по-силен е от предишния

   
Христо Проданов: Сезонът върви добре, по-силен е от предишния

”Сезонът върви доста добре. Ако няма някаква извънредна ситуация с ковид, нещата ще бъдат добре. Още не може да стигне нивата от 2019 година, но сезонът е по-добър от предходния”, обясни министърът на туризма Христо Проданов.
Около 100 хиляди резервации за следващите две седмици, но призовавам да има строг контрол. Трябва да има доказателство, че всеки човек, който стъпва на територията на страната е здрав, каза още Проданов пред bTV.

„Изискванията, които са за всички граждани от ЕС, трябва да важат и за другите дестинации. Да – строг контрол, но в никакъв случай затваряне. Това е логично. Ние не сме във фаза, в която болните да са в няколко региони и да ги ограничим. Болните са из целия свят и дори да затвориш някоя страна – не помага. Помагат стриктните мерки. Битката е в това здравната система да издържи“, каза Проданов.

„Много добър подход от МЗ беше да пуснат предварително заповедта, за да може браншът да каже забележките си. Изключително малко анулации има. Имаме и дипломатическо напрежение, защото наши колеги от Израел казаха, че не искат да бъдат третирани като втора или трета ръка хора, защото вече са на четвърта игла и са по-ваксинирани от много други страни в ЕС. Казаха, че ще ни сложат в черния списък и България няма да се ползва като туристическа дестинация“, посочи министърът.

Той съобщи, че от 28 януари ще започне разяснителна програма за отпускане на помощ в общ размер от 30 млн. за туристическия бранш. Вече имаме нотификация от ЕК, така че тези помощи вече са одобрени. Ще направим една разяснителна кампания как да участва туристическият бизнес. Надявам се от 28 януари тази програма да стартира, разясни Проданов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати