Новини Турагенции

Добринище: прекрасно място за ски и спа туризъм

   
Добринище: прекрасно място за ски и спа туризъм

Красивият планински град е разположен в Югозападна България, на 850 м. надморска височина. Основан е още през каменната ера. В селището са открити богати находища на тракийска и римска керамика, както и монети от времето на римския император Нерон. През 7 - 14 в. Добринище е било селище - крепост. Многобройните опити на Византийските императори да минат по р. Места до вътрешността на страната, са осуетявани именно тук.

На територията на спокойното и китно населено място се намира единствената по рода си в България градина за еделвайси. Добринище е обгърнато от цели три планини - Рила, Пирин и Родопите. От курорта тръгват много планински пътеки, които водят до Попóво езеро - най-голямото и дълбоко пиринско езеро, до Кременските езера и Самодивски връх. Недалеч се намира и мистичният връх Безбог, който пази интересни легенди около своето име.

Един от символите на Добринище е църквата „Св. Св. Петър и Павел“ от 19 век. Тя се намира в сърцето на пиринския град и е обявена за паметник на културата с особена архитектурна стойност. В храма и до днес се пазят ценни християнски реликви, датиращи от 11 век.

Малко известна забележителност в района са останките от Безименния град и намиращия се наблизо живописен водопад Свети Никола. Добринище е последната спирка от маршрута на уникалната "Родопска теснолинейка" - единствената в България функционираща жп линия с междурелсие 760 мм. Линията е с обща дължина 124 км и 700 метра, а спирката ѝ на гара Аврамово представлява най-високата гара на Балканския полуостров и е разположена на 1267 м. над морското равнище.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати