Анализи

Намаленият ДДС се вдига на 20% от 1 януари 2023 г.

   
Намаленият ДДС се вдига на 20% от 1 януари 2023 г.

Новият финансов министър Асен Василев не счита да не престава неправилната съгласно него политика на някогашния министър председател Бойко Борисов на диференцирана ставка на Данък добавена стойност за обособени артикули и услуги. Намалената на 9% ставка на Данък добавена стойност за всички артикули и услуги отвън туризма ще се върне на 20% от 1 януари 2023 година, излиза наяве от проектобюджета за 2022 година, показан в петък от финансовия министър Асен Василев, пише Mediapool.bg.

В средата на 2020 година под лобистки напън от страна на ресторантьорския отрасъл Борисов разпореди на депутатите си да понижат Данък добавена стойност от 20% на 9% за храненето в заведенията за хранене. Впоследствие по предложение на Движение за права и свободи и други депутатите облекчението бе разширено към книгите, бирата и виното в заведенията, детските храни и памперси, доставките на храна за у дома, за туристическите автобусни пътувания, а също и за фитнесите и използването на спортни уреди. Това се случи макар твърдата позиция на някогашния финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов и някогашната шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Въпреки че мярката бе планувана да работи до края на 2021 година, тя бе удължена от новите ръководещи до края на 2022 година с аргумента, че пандемията от Covid-19 не е завършила и не следва да се вършат внезапни ходове в данъчната политика. Василев предлага от 2023 година още веднъж да се премине към единна ставка. "Да се употребява Данък добавена стойност за обществена политика е извънредно неправилно ", сподели той в петък.

През лятото пък разяснява, че целият Европейски Съюз върви към единна ставка на налога и унищожаване на преференциите до 2030 година и не е редно България да потегля в противоположната посока, в случай че това е политика на финансовото министерство от десетилетия.

По тематиката обаче е допустимо да се очертае конфликт с съдружните сътрудници. Българска социалистическа партия всяка година упорства за по-нисък Данък добавена стойност за храните и медикаментите, както и за унищожаване на плоския налог.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати