Новини Събития

Ангкор Ват отново отвори

   
Ангкор Ват отново отвори

Преди пандемията Ангкор Ват бе една от най-популярните туристически дестинации в света и привличаше по 2,5 млн посетители годишно. В обикновен ден хиляди хора се стичаха в този храм още призори, за да наблюдават изгрева над него и да си направят идеалната снимка, съобщава BloombergTV.

Covid-19 промени нещата. Границите бяха затворени. От 20 месеца нито един международен полет не е кацал тук. Раните от пандемията в град Сием Реап са дълбоки. Пътят от летището до храма са пусти. Хотел след хотел стоят затворени. Много магазинчета и сергии са празни.

Сред затворените хотели е Raffles, пред който се намирам. Той приемаше гостите в Сием Рийп от 1932 г. Затварянето засегна и шофьорите на тук-тук, които возят туристите до Ангкор Ват. Също и екскурзоводите като Пратна Сон.

"Сием Реап е 100% свързан с туризма. Затварянето на границите и спирането на издаването на туристически визи означава, че вече няма никакви приходи. Туристическите агенции, екскурзоводите нямат повече работа. Местните пазари вече нямат клиенти", казва Пол Уолиман, собственик на ресторант.

Но сега се появяват нови признаци на оживление. Случаите на ковид намаляват и почти цяла Камбоджа е ваксинирана. Страната обяви през ноември, че отваря.

"Ние казахме: добре, ще опитаме пак през ноември, защото тогава са националните фестивали и Бог ни помогна. Толкова много гости имахме от ноември досега. Почти всеки ден сме пълни. Ако нещата продължат така, ние сме оптимисти, че ще успеем да подновим работа на 100% и да върнем всички 100 души през февруари", казва Чеа Сокон, мениджър на Sarai.

Туристите започват да се връщат. Не точно ордите отпреди пандемията, но това е начало. Това означава, че международните туристи могат да поставят такива обекти отново в списъка си на места за пътуване.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати