Турагенции

Европейските туроператори призоваха за хармонизиране на зелените сертификати

   
Европейските туроператори призоваха за хармонизиране на зелените сертификати

Европейската асоциация на туроператорите (ЕКТТА) излезе със съвместна декларация, призоваваща за координирани действия на ниво държави-членки по отношение на валидността на ваксините  във връзка със заседание на министрите по общите въпроси на ЕС за приемане на ревизираната  препоръка относно несъществени пътувания в рамките на ЕС.

Представена от Европейската комисия на 25 ноември м.г. ,  препоръката призовава за промяна на мерките, свързани с географските райони  и предлага - вместо това -  да се  взема предвид ваксинационния статус на пътуващите, респ.  данните от сертификата за възстановяване след преболедуване, без  да се налагат допълнителни изисквания към  хора с актуален сертификат за ваксинация / възстановяване.

Доколкото препоръката  не е задължителна, и доколкото някои държави-членки (могат да ) имат и  други виждания,  Европейските бизнес  туристически организации  призовават  всички държави-членки да приведат законодателството си в съответствие с призива на  Съвета по общите въпроси на ЕС.

В качеството си на колективен член и единствен и пълноправен представител на България в ЕКТАА, и като застава изцяло зад   заявената позиция, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се присъединява към  апела на Европейския туристически бизнес и призовава  за  хармонизиран периода на валидност на цифровите зелени сертификати  като необходима предпоставка за безопасно свободно движение и недопускане ново ограничаване свободата на движение в Европа.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати