Новини Събития Турагенции

Плажовете на Камбоджа вече посрещат ваксинирани туристи

   
Плажовете на Камбоджа вече посрещат ваксинирани туристи
Плажът в курорта Сиануквил е празен, но вече е отворен за чужди туристи

Плажовете на Камбоджа вече посрещат международни туристи. Въпреки това все още няма голям наплив и е много спокойно. Времето е топло с температури около 30 градуса. Полети има с "Турските авиолинии" от София през Истанбул и след това прекачване през Банкок, Тайланд. В момента няма много директни линии от Европа до Камбоджа. Вътрешни полети в страната до Сием Рийп и курорта Сиануквил също няма.

За влизане в страната се изисква ваксинационен сертификат за поставени две дози и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. На място на летището в столицата Пном Пен правят бърз антигенен тест, като резултатите излизат до 15 минути. Всички документи се проверяват в София, Истанбул, Банкок и в Пном Пен. Навсякъде организацията и мерките са много стриктни. Трансферните пътници в Банкок не се допускат до общите части с магазини и ресторанти на летището. Директно се извеждат до изходите за следващия полет до Пном Пен.

При пристигане на международното летище в Пном Пен се прави бърз тест за Covid-19, като при наличие на позитивен резултат, гражданите подлежат на карантина в център в столицата и последващ PCR тест. В случай че PCR тестът е позитивен, туристите подлежат на лечение, определено от местен лекар. При отрицателен PCR се прави втори. Ако и вторият е отрицателен гражданите се изписват от центъра. Следва да се има предвид че средният престой на такова място при два отрицателни PCR е към три дни. Резултатите от PCR тестове отнемат до няколко дни, като проби се изпращат и обработват само в един медицински център в Пном Пен.

Условията в центровете за карантиниране в страната, както и болничното лечение при евентуално установяване на Covid-19, често не отговарят на стандартите в Европа. Всички разходи за лечение, престой и тестване са за сметка на настанените лица. Затова всички българи трябва да си правят добри застраховки с COVID покритие при пътувания в чужбина, съветват туроператорите.

За влизане в Камбоджа е необходима още виза за българите. Тя се издава електронно чрез попълване на формуляр и идва до 3 дни по мейл. Струва 36 долара, които се плащат с кредитна или дебитна карта. Самата виза се поставя в паспорта на пристигане в Пном Пен.

Хубаво е всички българи преди да тръгват на пътуване в чужбина да проверяват мерките и изискванията в съответната страна през сайта на нашето Министерство на външните работи. Информацията там е пълна и редовно се обновява, което е много полезно и е похвално за служителите на ведомството и посолствата ни по света.

Мирослав Иванов, Камбоджа



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати