Транспорт

Комисията по туризъм ще оправя помощта от 35 евро на седалка за пристигнал турист

   
Комисията по туризъм ще оправя помощта от 35 евро на седалка за пристигнал турист

Комисията по туризъм ще разгледа на редовното си заседание в четвъртък два законопроекта във връзка с възстановяването на помощта от 35 евро на седалка за пристигнал турист в България. Това обяви председателят на комисията Илин Димитров. Очаква се на заседанието да присъстват  още председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, както и представители от Министерството на туризма.
Фаза III от схемата в помощ на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм за периода от 01.06.2021г. до 31.12.2021 г., беше прекъсната с обнародваните на 16.09.2021 в бр. 77 на Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.
За да възстанови работещата схема, както и да се премахне текст, смисълът на който бе определен по-рано от Европейската комисия като дискриминационен, що се отнася до определението „български“ авиопревозвачи, служебният кабинет внесе проект № 47-102-01-6 от 6.12.2021 г. на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците.
С изменението на нормата се цели чрез държавната помощ по чл. 26 от законопроекта да се продължи подпомагането на туроператори, които през периода от 1 юни 2021 до 31 декември 2021 г. са предоставяли туристически пакети на потребители с крайна дестинация България, както и да бъдат смекчени социално-икономическите последици за туристическия сектор от пандемията от COVID-19 като се осигури възможността на предприятията получатели да се възстановят от кризата и да стабилизират ликвидността си.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати