Транспорт

Фериботът Русе - Гюргево се очаква да заработи през лятото

   
Фериботът Русе - Гюргево се очаква да заработи през лятото

Това стана ясно от проведена на място в северната ни съседка среща на областния управител Анатоли Станев и председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну,  съобщиха от областна администрация.

По време на разговорите бяха обсъдени предстоящите действия от двете страни на реката. До броени дни румънците заявиха, че започват драгирането на Дунав в участъка до бъдещето пристанище на ферибота. Също така ще трябва да се направят и ремонти на пунктовете за граничен контрол на тамошния терминал. Той вече е и водоснабден. Тепърва предстои и изграждането на трафопост, който да осигури електричество за нуждите на новия гранично контролно-пропускателен пункт. Колкото до българската страна, дейностите и при нас продължават. Предстои ремонт на кабинките, където ще се помещават различните звена на институциите, както и тяхното обзавеждане с необходимата техника за дейността им. Ще бъдат монтирани и няколко бариери от най-висок клас, така че да се осигури ефективен контрол над преминаването на тежкотоварния трафик и да се избегнат евентуални задръствания на новото трасе. Ще бъде положена и хоризонтална маркировка, а също така ще се поставят и знаци за улеснение на шофьорите. Засега най-оптимистичният сценарий за пускане в експлоатация на ферибота е 1 май.

Фериботът ще бъде ползван за тежкотоварния трафик, като на този етап идеята да има два кораба, като на денонощие да се обслужват над 200 камиона в едната посока. Цялата процедура не би трябвало да отнеме повече от час и половина. Самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути, като още максимум по толкова ще отнема натоварването и разтоварването на тировете.

В срещата участваха още заместник областният управител Синан Хебибов, изпълнителният директор на „Пристанищен комплекс“ Петър Драгошинов, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску, както и експерти от двете администрации.

Обсъдени бяха и бъдещи съвместни инициативи в сферата на културата и туризма, както и значението на изграждането на втори мост над река Дунав в района.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати