Новини Транспорт

Пускането на директен полет до Белград ще се обсъжда на форум в Бургас

   
Пускането на директен полет до Белград ще се обсъжда на форум в Бургас

Директна самолетна линия Бургас – Белград ще е една от основните теми, която ще се обсъжда на предстоящия Регионален форум за авиосвързаност и туризъм по родното Черноморие. Събитието ще се състои на 22 февруари 2022 г. от 13:00 часа в зала „Компас“ на хотел „България“ в град Бургас. Организатори са асоциация „Рафаел-инфо, култура и туризъм“- Бургас, в партньорство с Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ), Община Бургас и с подкрепата на общините от Бургаски Черноморски Туристически Район. Очаква се мероприятието да се състои под патронажа на Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на туризма, съобщиха за TravelNews от АБАИ.

Форумът акцентира върху неизползвани възможности за свързаност и туризъм с реализирането на нови полети и дестинации с фокус от/до летище Бургас. Мероприятието има за цел да насочи вниманието към успешно осъществяване, развитие и целогодишно задържане на дестинации от морския град. Това би могло да стане чрез общо сътрудничество и комуникация между авиосектора и туристическия бранш, както и всички участници по веригата със заявено желание за обща подкрепа в посока развитие на всяка възможност, даваща допълнителен стимул за по-бързо излизане от COVID-кризата. В тази връзка Валентин Атанасов, основател на „Рафаел-инфо, култура и туризъм“, заяви:

„Визираме Бургас, защото е най-зле целогодишно с 2 полета, но пряко/косвено касае и Варна, общините около и близо до морето, които също могат да бъдат интересна дестинация и извън сезона. Конкретно предложихме на АБАИ създаване на полет от Бургас до Белград, което допадна на GullivAir и ще го разгледаме на форума, но има и още възможности, които също ще се дискутират!“.

Тодор Иванджиков, председател на АБАИ каза: „В началото на 2022 си поставихме за цел да направим аавиосектора приоритетен за държавата. Това няма да може да стане без пряко сътрудничество между туроператори, туристическите асоциации и превозвачите. Считам, че форумът ще бъде „първата копка“ на едно дълготрайно и ползотворно сътрудничество, което ще даде своите резултати в много кратък срок“.

Списъкът на участниците във форума все още не е пълен. Важна роля ще има концесионерът на морските летища „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Очаква се включването и на други авиокомпании и фирми в бранша.

„Надяваме се да положим едно добро начало на ежегоден национален форум – диалог между ресорите и участващите в тези важни сектори, като добавим и трансграничните и международни връзки и партньорства“, допълни Валентин Атанасов.

Наред с горепосочената линия Бургас – Белград, ще бъдат представени и други възгледи на GullivAir за рентабилни полети. Ще бъде обсъдена и възможността сезонната линия Бургас – Виена, изпълнявана от Lauda Air, да стане целогодишна.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати