Новини Събития

Зимните олимпийски игри в Пекин бяха закрити. Следва Милано

   
Зимните олимпийски игри в Пекин бяха закрити. Следва Милано

24-ите зимни олимпийски игри в Пекин бяха закрити със семпла, но красива церемония в китайската столица. Следващата олимпиада е след четири години, а домакини са Милано и Кортина Д'Ампецо .

16 дни около 2900 спортисти се бореха за разпределението на 109 комплекта медали в дух на олимпийско примирие.

На церемонията присъстваха президентът на Китай Си Цзинпин и президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Пекин влезе в историята на олимпийското движение като единственият град, който е бил домакин на летни (2008 г.) и зимни игри.

”През последните 16 дни ние се наслаждавахме на вашето изключително представяне. Всички вие дадохте най-доброто от себе си, показахте уважение един към друг, подкрепяхте се, дори когато страните ви бяха в конфликт. Вие давахте пример за солидарност и мир. Ние споделяме този олимпийски дух и подкрепяме всички спортисти, които заради пандемията не успяха да осъществят мечтата си, но вие винаги ще имате място в олимпийското семейство.

Изключително сме благодарни на домакините от Китай. Олимпийските села бяха великолепни, съоръженията впечатляващи, организацията изключителна", каза в речта си Томас Бах.

Повечето от знамената на държавите по време на парада бяха носени от доброволци, включително и на България, тъй като много от делегациите вече са напуснали Пекин.

Новият член на МОК, френската легенда в биатлона Мартен Фуркад награди част от доброволците на олимпиадата.

На финала Бах предаде олимпийския флаг на кметовете на Милано и Кортина Д'Ампецо Джузепе Сала и Джанпиетро Гедина.

След това беше загасен олимпийският огън.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати