Новини Турагенции

Туроператорите ще сезират ЕК за проблемите с НАП

   
Туроператорите ще сезират ЕК за проблемите с НАП
Павлина Илиева и Димитър Балтов се оплакаха от тормоза на НАП

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма" ще проведе днес среща с ръководството на Националната агенция за приходите (НАП), на която ще постави проблемите на бранша, който е изправен пред риска да възстановява получената финансова подкрепа. Това обяви на пресконференция Павлина Илиева, председател на ОБТ. НАП започна масови проверки на туроператори и туристически агенти, получили помощ по програми BG16RFOP002-2.095 и BG16RFOP002-2.097 “Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки”. Но не това притесни ОБТ, а недопустимата промяна на условията за кандидатстване, която се прави сега – почти година след отпускането, усвояването и отчитането на целевите средства. Туроператори и агенти ще се наложи не само да върнат получените средства, а ще им бъде наложена 10% лихва, подчерта Илиева.

"Имахме право да получим 10% компенсация за периода от 29 октомври 2020 до 12 ноември 2021 година. Към 11 януари 2022 г. дойде обаче едно ново условие - исканията за компенсации да бъдат основани само на групови пътувания. Няма такова изискване в Закона за туризма", обясни Павлина Илиева.

„Силно се надяваме да постигнем яснота по време на срещата в НАП. Ако това не се случи ще искаме среща с финансовия министър. След това сме готови да се обърнем и към Европейската комисия, защото смятаме, че това което се случва, не е в духа на мярката, на тази помощ, на целта на тези помощи, които ЕС е отпуснал и са били изхарчени правомерно за възстановяване и поддържане на тези фирми“, заяви зам.-председателят на ОБТ Димитър Балтов.

Целта на срещата в НАП е да се обясни ситуацията, защото при туроператорите и туристическите агенти счетоводството е по-различно. Имаме два пъти осчетоводяване на едни и същи документи – веднъж за ДДС, защото сме на маржово ДДС и по стандарт 18, по който всяка фирма в България се осчетоводява, обясни Павлина Илиева. Тя разчита, че по време на срещата в НАП ще се постигне съгласие по възможността при евентуално непризнаване на съответни фактури, те да имат право да ги заменят, както и да се вземе решение за това дали в досието на потърпевшата фирма ще остане, че е била некоректен получател на европейски средства. Това ще бъде страшно неприятно, особено с новия период на европейските помощи, допълни Илиева.

През 2019 г. са регистрирани 2448 туроператорски компании в България. В момента ще бъдат поверени 770 от тях. Това означава, че ако има връщане на суми по този повод с оборота - за България или за чужбина, ще бъдат поставени в неравностойно положение фирмите, които ще трябва да възстановят суми, спрямо тези, които не са проверявани и са получили суми за същия период, каза Павлина Илиева. От проблема се очаква да бъдат засегнати около 3000 души, заети в тази дейност с код 79 - туристическа агентска и операторска дейност, както и други дейности, свързани с пътувания и резервации.

Двамата лидери на организацията припомнят, че преди кандидатстването бяха направени поредица от консултации, срещи и обучения с НАП именно да се изчистят всички неясноти по условията за кандидатстване. Още тогава ОБТ алармира, че голяма част от тях не са особено логически издържани, предвид спецификата на счетоводното отчитане на дейността на туроператорите и турагентите, което трудно може да се вкара в обща рамка с всички останали бизнеси.

Стотици туроператори и туристически агенти са изправени пред огромния риск да възстановяват с лихва получената помощ от държавата, заради промяната на правилата на играта и кратките срокове за отговор, опасяват се от ОБТ.  „Това ще доведе до масови фалити, влошаване имиджа на бранша и в крайна сметка до още по-бавно възстановяване от кризата. Ако това се допусне ефектът от мерките би бил обратен на целта им. Нещо повече – би бил поредният пример за неравностойното положение на българския бизнес спрямо конкурентите му на международните пазари”, допълни Павлина Илиева, председател на ОБТ.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати