Новини Хотели

НИКМИ продаде Suite hotel Sofia

   
НИКМИ продаде Suite hotel Sofia

Строително-хотелската компания НИКМИ продаде четиризвездния си хотел Suite на белгийската WorkNomads. Сделката за сградата в "Студентски град" е за 10 млн. евро и е финализирана миналия октомври, пише "Капитал". В резултат НИКМИ остава с петзвездните "Гранд хотел София" и "Милениум". А Suite поема по доста необичаен път.
"Хотел Suite ще стане хъб за гъвкаво настаняване и съжителство на работещи номади. Ще функционира по хибриден модел - хотел и жилища с условия за co-working, офиси и множество възможности за почивка. Освен номадите, наети от компанията, той ще приема също гости, клиенти и дигитални номади". Това обясни за "Капитал" Катрин Мер, мениджър на фирмата купувач "УоркНомадс", попитана от "Капитал". Според поясненията й България и бъдещият WN Lab ще са основна база на WorkNomads - глобална общност за дистанционна работа, съвместно живеене и споделяне на знания.
Концепцията на WorkNomads е да обедини различни елементи в т.нар нова номадска икономика. По пътя на исканата свобода от хората обаче има множество препятствия - свързани с визи, изисквания за местоживеене, с националните трудови или данъчни разпоредби. В очакване правителствата да отговорят на тези потребности WorkNomads създава рамка за преодоляване на тези пречки, като работи за създаване на нация без държава, казва основателят на компанията Катрин Мер.
"УоркНомадс" е регистрирана в България в средата на 2021 г. Според Търговския регистър е собственост на белгийската Risus Sports BV - малка компания, създадена през 2019 г. от Катрин Мер (в регистъра записана като Катрийн Майре). Самата тя е белгийски адвокат и бивш футболен мениджър, чиято професионална биография е тясно свързана с тази на белгийския бизнесмен Роланд Дюшатле. Той от 27 години има бизнес с България и в момента е собственик на предприятието за чипове и сензори за автомобилната индустрия "Мелексис България".

Името на Дюшатле не фигурира директно в проекта, но "УоркНомадс" е регистрирана на адреса на неговите дружества в София - "Самоковско шосе" 2. Освен това миналия декември 25% от капитала на Risus Sports са купени от белгийската Fremach International за 6.389 млн. евро. Fremach е водещ европейски доставчик на пластмасови компоненти за автомобилната индустрия с 50-годишна история. Собственост е на компанията на Дюшатле Elex. Преди пандемията приходите на Fremach достигат 35 млн. евро, но през 2020 г. падат наполовина. Активите й са 97 млн. евро, служителите - 130. "Това, което събра двамата акционери, е общото им вярване в този футуристичен начин на живот и работа", обясни Мер. Декларираната мисия на WorkNomads е създаването на нова номадска икономика, а визията - за нация без граници. Запознати със сделката поясняват, че оперативно решенията се вземат от нея, но финансирането е от белгийския мултимилионер.
"Започнахме работа по продажба на актива около април миналата година. Целта ни беше да създадем конкурентна среда и да постигнем оптимални условия за продавача", казва Христо Андонов, партньор в Avalant - компанията, посредник по сделката от страна на НИКМИ. Като причина за продажбата се смята желанието на собственика на Suite да се фокусира върху основните си локации и да насочи целия си оперативен ресурс към тях.
От Avalant се свързват с над сто потенциални местни и международни инвеститори. "Голяма част от заинтересованите търсеха опортюнистични нива, но получихме и няколко пазарни оферти, с които продължихме преговори", казва Андонов.

"Мисля, че основният критерий на WorkNomads беше активът да пасва максимално на концепцията им. Те искат да предоставят цялостна услуга на модерните номади. Доколкото знам, са обмисляли покупка на няколко по-малки актива, но хотелът в по-голяма степен отговаряше на това, което търсеха", продължава той.

Катрин Мер потвърди, че са обмисляли различни видове настаняване и тя лично е отсядала в много от тях, за да ги тества. Хотел Suite се откроил почти веднага по различни причини. Средната площ на стаите му е 51 кв.м - идеална за дългосрочно пребиваващи гости. Общите части са големи - 3500 кв.м, и са подходящи за bleisure (от business + pleasure) активности. Стаите са с големи прозорци и гледки към Витоша и София. Хотелът е срещу парк, а кварталът наоколо е оживен. Има и паркинг с 99 места, обяснява тя.

Дванадесететажният хотел Suite отваря през 2013 г., като и тогава предлага и стаи за дългосрочно отдаване под наем. Общата му РЗП е над 15 хил. кв.м, от които над 11 хил. кв.м надземни. Разполага със 122 хотелски стаи, конферентен център 268 кв.м с панорама на високи етажи, ресторант, бар, фитнес. На терена от 5 дка НИКМИ са строили в партньорство с друг инвеститор и се получава комплекс, в който има магазин Lidl, Bar & Dinner, KFC.

През пандемичната 2020 г. приходите на хотела падат до 714 хил. лева. Натрупва краткосрочни задължения и е на загуба 540 хил. лева. За сравнение - през 2018 г. приходите му са 4.6 млн. лв. и после намаляват до 3.9 млн. лв. Клиентите са разнородни - от дипломатически представители и бизнес клиенти до професионални спортисти.
Договарянето на сделката отнема около шест месеца. Постигнатата цена според Имотния регистър е 19.4 млн. лева, което е 9.93 млн. евро. При хотелските сделки понякога извън имота допълнително се плаща за обзавеждане, оборудване и пр., но няма информация как е било в случая.

"Цената, разбира се, беше решаваща за продавачите. Но освен това харесаха самата концепция на WorkNomads, както и факта, че тя предполага минимална реорганизация на хотела, което даде възможност за бързо затваряне на сделката", обяснява Андонов.

От НИКМИ коментираха само, че "към момента хотелът не е част от портфолиото ни с хотели".

"Вярваме, че цената е добра и за двете страни по сделката. Продавачът постигна доходност, която спокойно може да се сравнява с нивата за сектора от преди пандемията (около 7-8% - бел. ред.), а купувачът придоби актив, който пасва на бизнес нуждите му на добра цена", казват от Avalant. По тяхна оценка са успели да продадат хотела сравнително бързо, особено като се има предвид предпазливостта на много от инвеститорите в момента.

"Има инвеститорски интерес към хотели, но реалният такъв, т.е. готов да плати пазарни цени, е умерен. Доста инвеститори търсят да придобият активи в затруднено положение на ниска цена, но виждат, че собствениците не са толкова притиснати от пандемията, колкото очакват", обяснява Христо Андонов.

Бизнес моделът на WorkNomads

WorkNomads ще наема като свои служители в България висококачествени нишови експерти от цял свят, които предпочитат да работят гъвкаво. Фокусът са инженери, хора от ICT, дигиталния маркетинг, създаване на съдържание и дизайн. Компанията им осигурява работа по силата на договори със свои корпоративни клиенти също по цял свят, които се нуждаят от специалисти за работа по проекти или дистанционно без дългосрочен ангажимент. Осигурява на номадите настаняване в гъвкави жилища (без обвързващи дългосрочни наемни договори), разрешенията за работа и документите за виза. Работи за създаването на общност помежду им. Улеснението за бизнесите е, че им се спестяват суматохата и разходите за наемане на служители, кандидатстване за визи и предоставяне на екстри. Това позволява гъвкавост и за двете страни, обяснява Катрин Мер.

България според нея е избрана като база на основата на индикатори като стабилност на демокрацията, държавен дълг, престъпност, данъчна система, разходи за живеене, качество на висшето образование, езикови умения, членство в ЕС, СТО и НАТО. От значение било, че тук вече има една от най-живите start-up и предприемачески екосистеми в ЦИЕ и R&D центрове на много мултинационални компании, както и много образовани хора. Освен това и редица български градове са особено актуални сред дигиталните номади.

Съществен фактор изглежда и че данъкът върху доходите на физическите лица и корпоративният данък в страната са само 10%. За да попадне един човек под тази фискална администрация, е необходимо да остане и да работи поне шест от дванадесет месеца в страната, обясняват на сайта от WorkNomads.

В момента WorkNomads обновяват цялата сграда на бъдещия WN Lab. Инсталират общи кухни, променят декорацията в стаите и ресторанта. Проектират co-working площите, офисите и high-tech пространствата за събития. Следват залите за срещи, барът, ресторантът и покривни тераси. Обновяването ще се извърши на фази. Целта е частично отваряне през пролетта и голямо парти за откриване на завършения проект през лятото.
Катрин Мер и футболният мениджмънт.

Катрин Мер е белгийски адвокат, специализирала право на конкуренцията - сливания, придобивания и картели, в University College London с практика в Baker&McKenzie. През 2011 г. започва да работи по-тясно с белгийския политик и бизнесмен Роланд Дюшатле. Първо, в качеството му на собственик на телевизия, му предоставя правни съвети, които включват проблеми за тв права с белгийския футболен клуб "Сент Трюиден". След това поема и управлението на два английски футболни клуба, купени от него. Тя е една от малкото жени - футболни мениджъри. В периода 2014-2017 г. e главен изпълнителен директор на "Чарлтън атлетик". Това съвпада с период на шумни протести на феновете срещу белгийския собственик заради изпадането на отбора в Лига 1, третото ниво на английския футбол. Между 2018 и 2019 г. е CEO на третодивизионния "Шефилд Уензди". С прекратяването на този ангажимент напуска и Великобритания. През същата година е регистрирана и Risus Sports, която купува хотела в София.

Роланд Дюшатле - 27 години бизнес в България

Роланд Дюшатле е белгийски бизнесмен, политик и собственик на футболните клубове, чието мултимилионно състояние идва от микроелектрониката. Той има близо 27-годишна бизнес история с България. Започва да инвестира в страната през 1995 г. по препоръка на български емигрант. За десет години създава на зелено три завода в Ботевград - за електронни чипове, системи за битови уреди и компоненти за автомобили. Преди десетина години "ЕПИК електроник асембли", "Сензор найт индастриъл" и "Мелексис България" заедно оформят най-голямата високотехнологична група в България с приходи почти 600 млн. лв. През 2011 г. той продава "Сензор найт" на американската Sensata Technologies, а ЕПИК на малайзийската Integrated Micro-Electronics. Запазва контрола върху третата си компания - Меlexix. За 2020 г. предприятието за чипове и сензори за автомобилната индустрия има приходи 76.7 млн. лева и 10.25 млн. лева печалба. През миналата година компанията инвестира 75 млн. евро в разширение на производството си на чипове в "Горубляне". Очаква се тази година да увеличи екипа си от около 500 души с още 160 специалисти. В Търговския регистър Дюшатле присъства с още две дружества, регистрирани през 2008 г. "Експект" е за апарати за изпитване на интегрални схеми. Приходите му за 2020 г. са 9 млн. лева. "Икспектис" е за разнородни дейности. Нетните му приходи от продажби за 2020 г. са 1.7 млн. лева.
Все повече хора искат да бъдат независими от корпоративните култури и организационните и социални йерархии. Да определят баланса между личния и професионалния си живот според собствените си ценности. Искат да живеят глобален живот, като се радват на работа, приятелства и общности по целия свят. Хората по-скоро мигрират към социални мрежи на единомишленици, отколкото към конкретна работа, и живеят по начин, независим от местоположението им. Така Катрин Мер обяснява пазарното търсене, на което отговаря концепцията на WorkNomads. Уточнява, че доколкото й е известно, за момента тя е без аналог.

Тенденциите в отговор на това търсене са видими навсякъде, ускорени от пандемията, пояснява тя: Компании минават изцяло на модели на дистанционна или хибридна работа. Все повече хора работят на свободна практика. Компаниите от Fortune 500 все повече разчитат на висококвалифицирана и гъвкава работна сила, ангажирана на проектен принцип. Офисите стават места за срещи, на всеки ъгъл никне co-working. Хотели предлагат възможности за работа и живот под един покрив.
Концепцията на WorkNomads е да обедини всички тези елементи в т.нар нова номадска икономика. По пътя на исканата свобода от хората обаче има множество препятствия - свързани с визи, изисквания за местоживеене, с националните трудови или данъчни разпоредби. В очакване правителствата да отговорят на тези потребности WorkNomads създава рамка за преодоляване на тези пречки, като работи за създаване на нация без държава, казва Катрин Мер.

НИКМИ и петзвездните хотели

НИКМИ е дружество с дългогодишен опит в жилищното и общественото строителство, което после навлиза и в туризма. Собственик е на "Гранд хотел София". През 2020 г. откри "Гранд хотел Милениум", а през тази година се очаква да завърши първия си обект в балнеологията - комплекса "Кингс валей" край Овощник, инвестицията в който се очаква да достигне 50 млн. лева. И трите хотела са петзвездни. Преди време групата продаде четиризвездния си хотел "Централ парк" в София за 17.7 млн. лв., а сега и с четиризвездния хотел "Суит" в "Студентски град". НИКМИ е основана от Милчо Благоев и Николай Козанов. От началото на 2021 г. покойният Благоев е заместен в мениджмънта от съпругата му Румяна Благоева. Според консолидирания отчет на групата за 2020 г. общите й приходи са 175.8 млн. лева, като финансовият резултат е нула.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати