Събития

Французойка създаде варненски пътеводител за чужденци

   
Французойка създаде варненски пътеводител за чужденци

„Начална точка Варна“ е името на нов пътеводител, който да ориентира гостите от чужбина в морския град. В него има информация и за много други места в България.

Пътеводителят е създаден от Ориан Жирос, доброволка от Франция, прекарала една година във Варна. Тя ще го представи днес от 16 часа в „Хале 3“. Ориан е от град Нант, където учи „Комуникации“, пише infoteka.bg. Когато завършва образованието си, решава да се впусне в приключение, извън страната си. Намира идеалната възможност – да работи като доброволка една година във Варна по програмата на Европейския корпус за солидарност към ЕС.

„Тук се запознах с много интересни хора, видях невероятни места, които не съм очаквала да видя в България, защото честно казано и не знаех нищо за страната. Културата и традициите ви преливат от музика, танци и настроение. По отношение на кухнята, определено съм впечатлена от месото - много е вкусно, харесвам и чеснов хляб. За съжаление, не научих добре български, но все пак знам някои думи -  здравейте, наздраве, колко струва..“, споделя французойката.

По време на престоя си у нас тя посещава 36 града и забележителности, като е особено впечатлена от Белоградчишките скали. Обожава Варна и морето, но другият ѝ любим град е Пловдив, който определя като много цветен. Всичките си впечатления Ориан Жирос е събрала в пътеводител за чужденци.

В него тя дава различни съвети, например за сайта, който предлага разписанието на градския транспорт, как да се използва такси във Варна, за какво да се внимава. Подчертала е някои наши национални особености, включила е български думи, които ще бъдат полезни и необходими на гостите ни от чужбина.

За младата французойка най-сложно е било да се оправи със сайта на градския транспорт във Варна. Отбелязва, че в някои от автобусите не се изписва следващата спирка, а на част от самите спирки липсват табели с имената им. Флаер ще пояснява как може да се влиза и в онлайн варианта на пътеводителя.

„Планираме да го поставим на места, като Информационния център под Козирката, където знаем, че се събират млади хора, предимно чужденци, както и в „Хале 3“, където също се събират изключително много млади хора“, обяснява още Жирос, която приключва своя едногодишен престой у нас.

Казва, че ще отнесе със себе си много приятни спомени, ще вземе и от любимата си напитка – българска ракия. Най-важното обаче, е че ще остави тук нещо много полезно, което е създала и което със сигурност ще помогне на туристически град като Варна да бъде по-достъпен и приятен за гостите ни от чужбина./ monitor.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати