Събития

Чирпан чака 20 000 туристи на първия международен фест на лавандулата

   
Чирпан чака 20 000 туристи на първия международен фест на лавандулата

Близо 20 000 туристи се очаква да посетят първия международен фестивал на лавандулата, който подготвя община Чирпан това лято, съобщи кметът Ивайло Крачолов. Проявата е поредна за региона, но първа като международно участие и ще се проведе от 17 до 19 юни включително в родния град на Яворов и селата Средно градище и Спасово. Участие са потвърдили от 6 държави, при благоприятно развитие на ситуацията в Украйна ще дойдат туристи от Беларус и Турция, които вече са заплатили почивката си по нашето Черноморие. Чирпанлии са патентовали марката на фестивала в началото на годината, предвиждат се серия от съпътстващи прояви: надпявания, концерти на поп изпълнители, дори специално участие на старозагорската оперна трупа със спектакъла „Усещане за жена с дъх на лавандула“ по музика на Стинг.

Близо 200 000 дка лавандулови насаждения има в България, около 10 000 дка са в Чирпанско, коментира Стефан Иванов, собственик на първата дестилерия в региона, който изнася лавандулово масло в САЩ, Канада, Индия и страните от ЕС.

За миналата година цената на този продукт е стигнала 100 лв./кг, изнесени са близо 700 тона, което е в пъти повече от традиционния производител Франция. Макар да е още рано за прогнози, Иванов очаква през 2022 година производството да не бъде под 600 тона.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати