Транспорт

Европейският съюз затваря небето си за Русия

   
Европейският съюз затваря небето си за Русия

"Затваряне европейското въздушно пространство за руснаци", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя сред среща на Съвета на ЕС. Още преди това обаче повечето европейски държави бяха обявили забрана на полети на руски авиокомпании в тяхното небе, предава MediaPool. "Предлагаме забрана за всички притежавани, регистрирани и контролирани от руснаци самолети", заяви тя.

"Такива летателни машини скоро няма да могат да каца, излитат и прелитат над територията на Европейския съюз", обяви фон дер Лайен и допълни, че решението ще важи и за всички частни самолети на руски олигарси.

Допреди това изявление единици бяха европейските държави, които все още не бяха затворили въздушните си пространства за полети на руски авиокомпании. Същите мерки обявиха Канада, Исландия и дори Северна Македония като санкция срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна.След като преди дни небето си за руски самолети закриха България, Чехия, Полша и Великобритания, в събота това сториха Румъния, Латвия, Литва, Естония и Словения, а в неделя към тях се присъединиха и Италия, Испания, Португалия, Германия, Австрия, Белгия, Франция, Нидерландия, Норвегия, Ирландия, Швеция, Дания, Финландия.

Канада обяви, че затваря незабавно въздушното си пространство за руски самолети. "Ще държим Русия отговорна за непровокираната ѝ атака срещу Украйна", написа канадският министър на транспорта Омар Алгабра в Туитър.

Германия обяви, че от наложената забрана ще се прави изключение за самолети, превозващи хуманитарна помощ. "В Европа небето е отворено, но е отворено за тези, които свързват народите, а не за тези, които извършват жестоки агресии", заяви белгийският премиер Александер де Кро в Туитър.

Русия на свой ред въведе реципрочни мерки срещу България, Чехия, Полша, Румъния и прибалтийските републики.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати