Новини Събития

Ограниченията за пътуване в Европа отпадат с все по-бързи темпове

   
Ограниченията за пътуване в Европа отпадат с все по-бързи темпове

Ограниченията за пътуване, наложени в Европа по време на пандемията от COVID-19, започват да отпадат с бързи темпове във все повече държави.

Позовавайки се на високия процент на ваксиниране и леките симптоми на повечето инфекции с варианта Омикрон, правителствата на Стария континент започват да отменят рестрикциите, които се считат за неефективни в глобалната борба срещу коронавируса, пише CNBC.

Още преди броят на новозаразените да достигне своя връх в Европа в края на януари, Обединеното кралство и Швейцария обявиха, че премахват тестовете за COVID-19 преди заминаване за ваксинирани пътници.

Междувременно, други европейски държави съкратиха периодите на самоизолация и премахнаха класификацията на държавите по рискови групи.

Съветът на Европейския съюз препоръча на 25 януари държавите-членки да прилагат подход, базиран на личността, а не на националността на пристигащите и заминаващите. Целта е т. нар. "зелен сертификат" на ЕС, който показва доказателство за ваксинация, скорошен отрицателен тест или възстановяване от инфекция, да дава право на безпроблемно придвижване в рамките на Общността.

По-рано този месец Съветът препоръча на държавите-членки да бъдат отворени по-широко и за пътуващите извън ЕС, с уговорката, че трябва да бъдат ваксинирани или наскоро да са се възстановили от заболяването. Препоръката обаче не включва разпоредба за допускане на външни лица само с отрицателни резултати от тест за COVID-19.

Според експертите, това има смисъл за повечето страни, особено тези, в които болниците все още са твърде натоварени, тъй като неваксинираните хора са по-застрашени от тежко заболяване. Повечето държави изискват пътниците да бъдат ваксинирани, защото по този начин те няма да натоварят здравните им системи.

Тестването преди всяко пътуване обаче е твърде неудобно и неустойчиво и няма как да продължи за дълъг период от време. Според здравните специалисти, цитирани от CNBC, пътуването ще бъде много по-безопасно и ефективно, ако хората знаят, че просто трябва да бъдат ваксинирани.
Много държави в Европа вече отмениха част от задължителните изисквания за тестване, включително Франция, Финландия и Литва.

Други, като Гърция, Португалия, Хърватия и Дания, облекчават дори и изискванията за ваксинация, макар че в повечето случаи това важи само за пътуващите от ЕС и Шенгенското пространство, които имат отрицателен тест или наскоро са преболедували COVID-19.

Исландия и Норвегия премахнаха почти всички ограничения за пътуване, свързани с COVID-19 по-рано този месец, което означава, че от пътниците не се изисква да си правят тестове или да бъдат ваксинирани, за да влязат, въпреки че някои правила все още важат за норвежкия архипелаг Свалбард.

Подобно на Дания, и в двете страни отпадат и вътрешните противоепидемични мерки, като носене на маски, правила за социално дистанциране и ограничения за събития.
Въпреки че Съветът на ЕС се опитва да координира ограниченията, свързани с COVID-19 в Европа, неговите препоръки не са обвързващи за държавите-членки на ЕС. Затова към момента правилата за пътуване в отделните страни все още са различни, а това често води до обърквания за пътуващите.

Но като цяло промените в правилата се движат в една и съща посока - към по-удобна за пътуване среда с по-малко, а в някои случаи и никакви, ограничения.

Броят на дневните случаи на COVID-19 в Европа намаля наполовина през последния месец -  от около 1.7 милиона в края на януари до около 730 000 към 25 февруари, по данни на Ройтерс.

През последните две седмици инфекциите са намалели във всяка голяма европейска страна, с едно изключение - Исландия, където случаите все още нарастват.

В Европа са потвърдени общо близо 155 милиона заразени и повече от 2 милиона смъртни случая от началото на пандемията.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати