Анализи Новини

Руски туристи са блокирани в ски курортите

   
Руски туристи са блокирани в ски курортите

Стотици руски скиори са блокирани в планинските курорти в България и се чудят как могат да се върнат у дома, след като руската инвазия в Украйна накара ЕС да затвори въздушното си пространство за всички руски самолети.
България, близък съюзник на Москва по времето на комунизма, но сега член на ЕС и НАТО, затвори небето си за руски самолети в събота, а в понеделник Русия отвърна с реципрочна забрана.
Ройтерс цитира Наталия Самохина, която е в Банско от 25 февруари да казва: "Всичко ни е платено - полетът, престоят, застраховката и трансферът. И не можем да излетим, небето е затворено". Тя казва, че иска да се направи изключение от санкциите за туристите, защото "обикновените хора не са виновни за нищо, просто са дошли на почивка".
"Гостите са оставени сами да се приберат вкъщи. Всички летища (в България) бяха затворени, така че единствената възможност за тях е да пътуват през Турция или Сърбия", е цитиран да казва Георги Думанов, собственик на хотел в Банско.
Руската асоциация на туроператорите изчислява, че около 18 хил. руски туристи са заседнали в Карибите - включително 8 хил. в Куба и търсят полети за дома.
"Превозвачите трябва да осигурят летища за аварийно кацане по маршрута, но такива почти няма поради санкциите", наложени от САЩ, Канада и ЕС на страните от ЕС ", се казва в изявление асоциацията.
Решението на ЕС да наложи санкции на някои руски банки заради инвазията увеличава проблемите на закъсалите летовници, тъй като мнозина от тях са установили, че банковите им карти са блокирани, след като руското правителство забрани на 1 март валутните трансфери. откриха, че банковите им карти вече са блокирани, казаха представители на туризма.
Туроператорът Бон Тур помага на между 25 и 30 руски туристи дневно да напуснат българските ски курорти. Туроператорът помага и на още 100 туристи, които трябва да напуснат страната през следващите две седмици.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати