Събития

Спецпрокуратурата подхваща българското участие в Дубай ЕКСПО

   
Спецпрокуратурата подхваща българското участие в Дубай ЕКСПО

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за евентуално извършено длъжностно престъпление във връзка с постъпил на 21 февруари сигнал от вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова до главния прокурор Иван Гешев. Материалите са изпратени от Върховна касационна прокуратура по компетентност на Специализираната прокуратура. След извършен анализ наблюдаващият прокурор е преценил да образува досъдебно производство заради данни за извършено длъжностно престъпление и ощетяване на бюджета във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка по организацията и участието на България в Световното изложение Експо 2020 в Дубай, ОАЕ.

Световното изложение бе отложено от 2020 г. и започна в началото на октомври 2021 г. След като в социалните мрежи и медиите се появиха множество снимки, коментари и информации за това как се представя България на изложението, на 2 февруари вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че спира плащанията към фирмата организатор. "Спираме всички плащания по договора, свързани с "Експо 2020 Дубай", и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми", обоснова се тогава Нинова. Допълни, че министерството ще задържи и гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50% от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред.

По време на брифинга Нинова направи преглед на сделката. Договорът е за 6 720 000 лв. с ДДС и е сключен с консорциум "България Експо 2020" след проведена обществен поръчка. В консорциума влизат фирмите "Сиела Норма", "Проджект мениджмънт адвайзери", "Арка" LTD, ДОВ ЕООД, "Инфинити травел".

На 18 февруари в Народното събрание тя заяви, че свидетел в разследването за неизпълнението на договора е бил притискан по телефона да оттегли показанията си. Министърът на икономиката определи като "арогантност" факта, че фирмата изпълнител предявява претенции към 2 млн. лв., които трябва да ѝ бъдат изплатени по договора. Нинова обаче заяви, че докато не приключи разследването, плащания няма да има. Тя добави, че над 700 страници доказателства са предадени на антикорупционната комисия, която разследва случая, и са започнали разпити на хората, имащи отношение по него. Министерството е направило над 6 проверки по случая и са изготвени няколко доклада. Кореспонденция с фирмата не върви, отчети няма, заяви Нинова и допълни, че за кореспонденция е бил подаден адрес на фирма, която не участва в договора, не е съдружник в консорциума и е на гръцки гражданин.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати