Заведения Новини Хотели

ББР представи програмите за туризма в Банско и Огняново

   
ББР представи програмите за туризма в Банско и Огняново

Българската банка за развитие (ББР) с подкрепата на водещата туристическа медия TravelNews представи финансовите инструменти за подпомагане на туристическия бизнес в Банско и село Огняново до Гоце Делчев. Тя предлага своите програми като помощна мярка. Банката осигурява директно финансиране на засегнатите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш, заяви Владимир Георгиев, изпълнителен директор на ББР. Институцията създава продукти, специализрани за сектори, които са пострадали в резултат на кризата. Целта е да се осигури по-голям достъп до ликвидност в трудната обстановка. Като мярка за подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите ББР предлагат  два продукта: „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“.  

Бойка Василева, шеф на „Корпоративно банкиране“ в ББР, изтъкна: “Това, което отличава офертите на ББР от тези на търговските банки, е именно, че предлага финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно ЦКР (до 5% от общия портфейл) и до 60 дни (до 45% от общия портфейл), като бъдат рефинансирани техните задължения. Рефинансираните кредити могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчи тежестта на погасителните им вноски”.  

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“ ББР предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв., обясни Бойка Василева. Програмата за финансиране предлага и удължен срок за стандартен кредит за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е и минимално изискване за обезпеченост на главницата. Гратисният период е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите. 

“Ние сме единствената банка, кото финансира просрочени задължения към държавата. Това е така, защото целта на банката е да подпомогне бизнеса, пострадал по време на кризата”, категоричен е Владимир Георгиев. Той допълни, че подобна мярка се разработва и за туроператорите. 

ББР изрази готовност да подкрепи бизнеса и по друг начин, в частност когато става дума за електроенергия. Банката подкрепя изграждане на соларни панели за собствени цели и насърчава тази еко инициатива. Приветства хотелиерите да се обърнат към мярката, тъй като това драстично ще им облекчи разходите за електроенергия.  

Друга алтернатива, която Георгиев предложи, е финансиране на фирмените разходи за ток. „Обемът на програмата е 20 млн. лв. и се отпускат от 20 000 лв. до 200 хил. лв. на микро-, малки и средни предприятия“, каза той. Кредитите по програмата за електроенергия са необезпечени така, че компаниите да могат да разсрочат своите плащания до четири неплатени сметки за ток. „Периодът за връщане на кредитите е 12 месеца. Предвидили сме едни сравнително добри лихви за клиенти, които са с по-добър кредитен рейтинг. Мярката също е от особено значение в контекста на значителното увеличение на цените на електроенергията и природния газ“, каза Георгиев. 

 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати