Събития

Украинските бежанци ще придобиват статут да работят в България

   
Украинските бежанци ще придобиват статут да работят в България

Председателят на Комисията по туризъм в парламента Илин Димитров проведе работна среща с представители на туристическия сектор, за да се обсъди в спешен порядък как бизнесът може да помогне с настаняването и устройването на бежанците от Украйна. Той  информира браншови организации на хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти, че ЕС приема нова директива, с която ще се улесни даването на временна закрила на украинските бежанци. Ключово ще бъде съкращаването на сроковете и в рамките на един месец те ще добиват статут на български граждани с всички произтичащи от това възможности за работа и устрояване. В този контекст бяха обсъдени механизмите за осигуряване на заетост до 3 години.
„Трябва да сме стиковани като добре смазана машина и да покажем солидарност и готовност да помогнем“, призова Илин Димитров. На срещата беше обсъдена възможността децата да бъдат настанявани в детски градини и училища, за да могат майките им, при желание, да намерят работа. Браншът разисква още механизмите за намиране на работа и места за настаняване, както и как да бъдат подпомогнати от държавата хотелиерите срещу настаняване, с оглед високите цени на разходите за ток и режийни.
От бизнеса изразиха готовност да предоставят хотели, да плащат за жилище на хората, които наемат, както и да предоставят и организират транспорт до границата. В момента държави като Молдова, Германия, Полша и Румъния още на границата предлагат оферти и възможности за настаняване и работа на бежанците от Украйна, съобщи Илин Димитров. Дори и при най-благоприятен развой на военните действия и прекратяване на конфликта, много хора ще са изправени пред икономическата криза, причинена от разрухата и ще търсят възможности за работа зад граница, изтъкна той. Това също е възможност и посока, в която трябва да се мисли, коментираха с бизнеса.
В срещата се включиха представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ), Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), Българската асоциация на заведенията (БАЗ), Националния борд по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ––(БХРА), Българския съюз по балнеология и СПА туризъм,  Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ).



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати