Турагенции

Франция премахва здравния сертификат за COVID-19

   
Франция премахва здравния сертификат за COVID-19

Ваксинационните пропуски, осигуряващи достъп до обществени места, във Франция, ще отпаднат от 14 март, съобщи премиерът Жан Кастекс. От същата дата се премахва и изискването за носене на маски с изключение на обществения транспорт.
Пропуските за ваксиниране ще се изискват само за посещения в здравни заведения и домове за възрастни хора, съобщава БТА, като цитира "Франс прес". Кастекс уточни, че медиците и социалните работници в старческите домове ще продължат да бъдат задължени да се ваксинират, за да могат да упражняват професията си.
"Ситуацията се подобрява благодарение на общите ни усилия, благодарение на мерките, които взехме", каза премиерът.
Във Франция, където са ваксинирани 79.9% от населението, зимната вълна от COVID-19 отслабва. Броят на новозаразените на седмична база е 53 152 срещу над 70 хил. седем дни по-рано. Намалява и натоварването на болниците, където в реанимации са 2329 души.
В Швеция, където някои ограничения бяха премахнати в началото на февруари, случаите на СOVID-19 рязко намаляват, съобщи здравната агенция на страната в четвъртък.
Броят на новите случаи е труден за оценка в Швеция предвид намаленото тестване, пише "Ройтерс", но делът на положителните случаи и броят на пациентите, нуждаещи се от болнична помощ, са намалели. Броят на пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи, достигна 53 в четвъртък, с 24 по-малко от миналата седмица, докато общият брой на хоспитализирани пациенти спадна до 1300. 71% от населението са ваксинирани.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати