Анализи Новини Събития

ЕС разреши закрила и работа на украинските бежанци

   
ЕС разреши закрила и работа на украинските бежанци

Европейският съюз ще предостави временна закрила на всички украински бежанци, които навлязат на територията му. Това решиха единодушно вътрешните министри от ЕС в четвъртък, договаряйки се да активират Директивата за временната закрила за пръв път от приемането й преди 20 г. По данни на ООН повече от 1 млн. украинци вече са пристигнали в ЕС за първите осем дни от началото на войната. 

"Проведохме много дълга дискусия, но в духа на компромиса успяхме да вземем историческо решение", заяви френският министър на вътрешните работи Жерар Дарманен, който председателства заседанието в Брюксел. Директивата, която е част от европейското законодателство, предвижда при екстрени обстоятелства всички граждани от една държава да получават автоматично еднакви права за срок от една година, за да се облекчат властите на страните членки.
Решението на вътрешните министри ще позволи на всички украински граждани и на техните семейства, както и на чужденците, които имат бежански статут в Украйна да получат временна закрила. От правата няма да се ползват чуждестранните студенти и временно работещите в Украйна чужденци, пристигащи в ЕС. Те ще бъдат върнати в държавите, чиито граждани са, обясни еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон.
Стесняването на кръга от хора, които ще могат да останат в ЕС става, след като няколко държави са се противопоставили на оставането на хиляди граждани на чужди държави, които по време на войната са се оказали в Украйна.
Правото на временна закрила ще получат украинците, пристигнали в ЕС след 24 февруари, когато започнаха военните действия в Украйна, като за дошли по-рано хора, които не могат да се върнат заради войната, всяка европейска държава ще решава сама, поясни Йохансон.
Национална компетенция ще е и решението как да се процедира с хората без биометрични паспорти и без документи, чиято самоличност ще трябва да се установява с помощта на украинските посолства в ЕС.
Статутът на временна закрила ще позволи на бежанците да получат подслон, социални и здравни грижи. Те ще имат достъп до образование и ще могат да работят легално в ЕС. За разлика от мигрантите украинските граждани ще могат да се установяват във всяка европейска държава, в която желаят, а не само в страните, през които са влезли в ЕС. Правата им ще важат за една година, като ще могат да се удължават с шест месеца, поясни еврокомисар Йохансон след срещата на вътрешните министри в Брюксел.
Министър Дарманен съобщи, че френското председателство на ЕС е в разговори с британското правителство, за да се установят правилата, по които украинските бежанци, желаещи да се установят във Великобритания, могат да пристигнат от Европа.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати