Новини Хотели

Хотелиерите може да изгонят украинските бежанци

   
Хотелиерите може да изгонят украинските бежанци

Олга е избягала от ужаса на войната с двамата си сина. Сградите не са пригодени за зимно ползване и скъпият ток прави невъзможно живеенето в тях, а няма и достатъчно храна. Два частни хотела в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна са приели около 200 бежанци, но очакват държавата да плати разноските. Ако това не стане, те ще помолят бежанците да напуснат, обяви Атанас Карагеоргиев, собственик на “Естрея Резиденс”.
“Настанихме хора още от първия рейс от Украйна. Приех ги, без да поставям условия, дойдоха предимно жени с малки деца, имаше и две бебета. Говорих с областния управител Благомир Коцев и получих уверение, че ще ми бъде оказана помощ. Настаних ги на етажите, които бяха подходящи за гости в момента. Още във вторник хотелът се напълни - 50 двойни и 15 апартамента, 130 души, половината са деца. От кв. “Чайка”, където се събират помощи, донесоха провизии за 50 души - варива, консерви, олио, сапуни, тоалетна хартия, макарони. Отворихме кухнята, има персонал, който готви. На ден разходите са 80 лв. на човек за престоя с 3 хранения, а токът е 8 пъти по-скъп”, обяснява Карагеоргиев.

В сряда сутринта той сложил табела на рецепцията, че в хотела ще останат само тези, които могат да си платят престоя. Междувременно се свързал с премиера Кирил Петков, с председателя на комисията по туризъм Илин Димитров, както и с областния управител Коцев. Получава и уверение от ББР, че ще му бъдат изплатени по 50 лв. на човек на ден за изминалия период, сваля обявлението и чака отговор. “Всички хотелиери, приели бежанци, ще бъдат компенсирани,имам уверение от правителството, но не мога да кажа кога и как”, каза пред “24 часа” Коцев. Според областния на Варна все още има възможност пострадалите от войната в Украйна да бъдат настанени в общински и държавни бази - в хотел “Флагман”, който е на Министерството на отбраната, има още 60 места, в бази на Морското училище и други университети в комплекс “Шкорпиловци”, в Дългопол, в кризисния център в Игнатиево, община Аксаково.В много от малките населени места има създадени групи към БЧК за събиране на помощи.
“Ако няма пари до петък (4 март - б.а.), трябва да затварям. 6500 лв. на ден ми струват настанените, и то при досегашните цени на тока. Той се вдига непрекъснато, ще стигне до 10 000 лв. Купих и продукти за готвене - само първия ден донесоха малко продукти,сега никой нищо не носи. Една варненска фирма преведе пари, след като пуснах зов за помощ сред бизнеса”, разказва собственикът на хотела, приютил бежанци. “Ако можех да си позволя финансово да се грижа за тях, бих го направил, но не мога. Това е трета слаба година за туризма, каквито кредити успях да изтегля, с тях правя ремонти. Хотелът не е разчетен за зимна експлоатация, трудно се топли, фоайето е студено. Искам да помогна, като ги гледам какза часове се е обърнал животът им, мъчно ми еНа двете бременни жени казах, че вече съм измислил и имена на неродените, трябва да поддържаме оптимистичен дух”, разказва Карагеоргиев.
В студеното фоайе хора носят куфари, питат за това и онова. Сред приютените в частния хотел са и две бъдещи майки - едната е на 24 г., казва се Виктория и е от Одеса. Тя е успяла да се събере със съпруга си Игор, който е бил в Истанбул по време на първите атаки, и се уговарят да се срещнат във Варна. Вики тръгва със семейството на сестра си още в първите дни на войната, когатовижда от прозореца си на 17-ия етаж военни самолети и кораби в морето. Друга жена - възрастна украинка, търси помощ как да стигне до близкото РПУ във Варна, за да подаде документи за бежански статут. Всички са изтощени, уплашени, но усмихнати и безкрайно благодарни за оказаната помощ. Повечето не знаят какво да предприемат, страдат за близките си, които са останали в Украйна. Несигурността ги притеснява, ноне могат да останат в хотела, ако трябва да плащат. Филчо Ставрев е приел 40 души в хотел “Нептун”, повечето са жени с деца и по-възрастни.
“Държавата не е дала сигнал какво може да плати, непосилно е за нас да издържим, има още много желаещи, но аз спрях да приемам хора. 60-80 лв. на ден е себестойността на престоя. Никой не ни е дал храна, аз пазарувах продукти. Общо 120 души мога да поема, ако държавата плати поне 60 лв., готови сме да работим и без печалба. Хора сме, виждам тъгата в очите им, искам да помогна”, казва той. Ако украинците се регистрират като гости на хотела, влизат в графата туристи и системата автоматично начислява такса, а друг вариант за законовото им регистриране нямало.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати