Заведения Новини Хотели

ББР предложи финансиране на хотелиерите и ресторантьорите в Боровец

   
ББР предложи финансиране на хотелиерите и ресторантьорите в Боровец

Българската банка за развитие (ББР) с подкрепата на водещата туристическа медия TravelNews представи финансовите инструменти за подпомагане на туристическия бизнес на среща в Боровец. Фокусът на банката е да осигури директно финансиране на засегнатите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш, заяви изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. Институцията  е готова да подпомогне всеки бизнес, но създава специализирани продукти като мярка за подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите:  „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“.  

“Нашата работа не е да даваме кредити на всяка фирма, а да подпомогнем именно малките и средните бизнеси, които имат нужда от допълнително финансиране и не могат да го получат от търговските банки”, изтъкна Арабаджиев.

Бойка Василева, шеф на „Корпоративно банкиране“ в ББР, допълни: “ББР е единствената банка, която предлага финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно ЦКР (до 5% от общия портфейл) и до 60 дни (до 45% от общия портфейл), като бъдат рефинансирани техните задължения. Рефинансираните кредити могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчи тежестта на погасителните им вноски”.

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“ ББР предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв., каза Бойка Василева. Програмата за финансиране предлага и удължен срок за стандартен кредит за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е и минимално изискване за обезпеченост на главницата. Гратисният период е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите.

“Нашата цел е да помогнем на онези, които наистина имат нужда от помощ. Така че за всяка сфера, проект или идея, които другите банки не одобряват, свържете се с нас и ще опитаме да открием начин”, категоричен е Цанко Арабаджиев. Той допълни, че всеки в туристическия бизнес, е свободен да се свърже с ББР, но към момента имат конкретни продукти само за хотелиери и ресторантьори. Подобна програма обаче се разработва и за туроператорите.

ББР изрази готовност да подкрепи бизнеса и по друг начин, в частност когато става дума за електроенергия. Банката осигурява средства за изграждане на соларни панели за собствени цели и насърчава тази екоинициатива. Приветства хотелиерите и ресторантьорите да се обърнат към мярката, тъй като това драстично би облекчило разходите за електроенергия.

Друг продукт, който ББР предложи, беше финансирането на фирмените разходи за електроенергия. „Обемът на програмата е 20 млн. лв. и се отпускат от 20 000 лв. до 200 хил. лв. на микро-, малки и средни предприятия“, каза Арабаджиев. Кредитите по програмата за електроенергия са необезпечени така, че компаниите да могат да разсрочат своите плащания до четири неплатени сметки за ток. „Периодът за връщане на заема е 12 месеца. Предвидили сме едни сравнително добри лихви за клиенти, които са с по-добър кредитен рейтинг. Мярката също е от особено значение в контекста на значителното увеличение на цените на електроенергията и природния газ“, подчерта той.

 

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати