Новини Събития

Събитията в Пловдив развиват туризма

   
Събитията в Пловдив развиват туризма

Пловдив не може да се оплаче от липса на туристи. Програмата на града е наситена с изключително много културни събития и концерти. В Пловдив има фестивали, познати в цяла България, а и извън нея. С гордост мога да кажа, че към пловдивските събития имат голям интерес от хора, които посещават града ни и допринасят за развитието на туризма в него. Това са хора, които пристигат не само за един ден, а за няколко дни. Това обяви по време на семинар на Българската банка за развитие и TravelNews Еньо Енев, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия". 
Той  постави няколко акцента, касаещи бизнеса в страната и в частност Пловдив.  „Последните две години се отразиха пагубно на туристическата индустрия в цяла България. Ще откроя две основни категории ключови за оцеляването - помощ от държавата и помощ от местната власт", подчерта той.
В последно време министерството прави всичко възможно да подпомага бизнеса и ние сме много благодарни. За момента, липсата на кредити, липсата на гратисен период за погасяване и тоталните проверки от всички контролиращи органи през уикендите непрестанно стресират както клиентите, така и собствениците на заведения, което е минус за бизнеса”, коментира Еньо Енев.
Според него малко общини в България опростиха таксите за тротоарно право и такса смет. В Пловдив такса смет остана непокътната. И пловдивчани трябва да заплащат нещо макар да не работят и да не генерират отпадък. Това убива бизнеса, каза той.

Енев обясни, че през годините туристическият бизнес не е допускан до изгодни кредити, но вече не е така. Благодарение на Банката за развитие хотелиерите и ресторантьорите ще бъдат допускани до кредити. "Апелирам те да бъдат с гратисен период и заради кризата в Украйна, тъй като не се знае колко туристи ще дойдат да почиват по родното Черноморието. Надявам се, чрез ББР браншът да успее да завърти колелото и бизнесът да се съвземе", подчерта Еньо Енев. Той се надява бизнесът в Пловдив с помощта на ББР да се възползва от всичко това и да затвърди името на града като средище на туризма в България.

Председателят на Съвета по туризъм -  Пловдив, Любозар Фратев отбеляза, че градът разполага с огромен потенциал. Макар да нямаме море и ски писти, това не ни прави по-малко интересни. Хората търсят събитията във вътрешността на страната. Приветствам ББР, че се обръща към малкия бизнес, за да помогне”, допълни Фратев.

Габриел Драгиев, Пловдив



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати