Новини Събития

ББР предложи финансиране на туристическия бизнес в Пловдив

   
ББР предложи финансиране на туристическия бизнес в Пловдив

Българската банка за развитие (ББР) с подкрепата на водещата туристическа медия TravelNews представи финансовите инструменти за подпомагане на туристическия бизнес на среща в Пловдив. Фокусът на банката е да осигури директно финансиране на засегнатите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш, заяви изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

 

Председателят на БХРА-Пловдив Еньо Енев обяви, че ББР е добра възможност за възстановяване на туризма, тъй като той е един от отраслите, които пострадаха на-много от пандемията . Въпреки това призова за гратисен период и заради кризата в Украйна. 

Институцията  е готова да подпомогне всеки, зает в бранша, но създава специализирани продукти като мярка за подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите:  „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“.  

“Лихвите при нас са по-различни от стандартните. Те са по-високи, но ние обхващаме този сегмент от икономическия сектор, който не може да достигне до финансиране от други банки, поради ред причини - просрочени кредити, нисък кредитен рейтинг, задължения към институции и др. Идеята на проекта е да финансира именно тези предприятия, които не могат да получат съдействие от другите банки, за да им помогнем”, изтъкна Владимир Георгиев.

Димитър Стоилов, който е „Ръководител Екип” към банката, посочи главното предимство на услугата пред бизнеса: “ББР е единствената банка, която предлага финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно ЦКР (до 5% от общия портфейл) и до 60 дни (до 45% от общия портфейл), като бъдат рефинансирани техните задължения. Рефинансираните кредити могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчи тежестта на погасителните им вноски”.

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“ ББР предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв., каза Стоилов. Програмата за финансиране предлага и удължен срок за стандартен кредит за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е и минимално изискване за обезпеченост на главницата. Гратисният период е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите.

Към момента това са единствените обособени продукти за туризма на ББР, но подобна програма се разработва и за туроператорите. Въпреки това банката е готова да разговаря с всеки бизнес, зает в бранша, не само с хотелиерите и ресторантьорите, и да обсъди конкретните условия за финансиране.

ББР изрази готовност да подкрепи бизнесът и по друг начин, в частност когато става дума за електроенергия. Банката подкрепя изграждане на соларни панели за собствени цели и насърчава тази еко инициатива. Приветства хотелиерите да се обърнат към мярката, тъй като това драстично би облекчило разходите за електроенергия.

Друг продукт, който ББР предложи беше финансирането на фирмените разходи за електроенергия. „ББР се стреми и да окаже енергийна подкрепа, предвид растящите цени на електроенергията – чрез възможност за разсрочване на фактурите за електроенергия за 4 последователни месеци от годината. Обемът на програмата е 20 млн. лв. и се отпускат от 20 000 хил. лв. до 200 хил. лв. на микро-, малки и средни предприятия, допълни Владимир Георгиев. Кредитите по програмата за електроенергия са необезпечени така, че компаниите да могат да разсрочат своите плащания до четири неплатени сметки за ток.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати