Новини Събития

ББР представи помощта за туризма в Пампорово

   
ББР представи помощта за туризма в Пампорово

Българската банка за развитие (ББР) с подкрепата на водещата туристическа медия TravelNews представи финансовите инструменти за подпомагане на туристическия бизнес на среща в Пампорово. Фокусът на банката е да осигури директно финансиране на засегнатите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш, заяви Димитър Стоилов, мениджър "Корпоративно банкиране" в ББР.

Кметът на Смолян Николай Мелемов застана зад идеята: „Искам да благодаря на ББР, защото бизнесът често страда точно от бюрократични пречки, така че когато банките са на лице и го подпомагат съм сигурен, че нещата ще се случат“.

Въпреки пандемията Мелемов мисли, че сезонът за Пампорово е бил успешен. Разкри също, че общината работи в посока развитие и на летния туризъм. Той вярва, че възстановяването се крие в съвместната работа на общините, държавата и заетите в бранша и приветства продуктите на ББР.

Банката представи две кампании като мярка за подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите:  „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“.  

“Целите ни са да осигуряваме колкото се може по-лесен достъп до финансиране на малките и средните предприятия, да подпомагаме тяхната интернационализация и техния износ. Освен това да финансираме прехода им към зелена, кръгова и устойчива икономика и не на последно място да подпомогаме процеса им към дигитализация, който е изключително важен в момента ”, изтъкна Стоилов.

Той отбеляза главното предимство на услугата пред бизнеса: “Това, което в момента ни различава от другите банки, е подпомагането чрез участие в дялов капитал, а също така моделиране и кампании, които се използват за финансиране през търговските банки”. ББР разработва онлайн платформа, чрез която малките и средните предприятия да могат директно да кандидатстват за финансиране. Тя ще е от помощ за фирмите и при изготвянето на нужните бизнес планове и ще има образователен елемент.

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“, ББР предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансирането се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв., каза Димитър Стоилов. Програмата за финансиране предлага и удължен срок за стандартен кредит за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е минимално изискване за обезпеченост на главницата. Гратисният период е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите.

“По-интересното в случая е, че програмата предлага финансиране и на данъчни задължения, както и рефинансиране на съществуващи задължения към финансови институции, които са просрочени до 90 дни. Това е добра възможност, тъй като стандартните финансови банки избягват тази практика”, допълни Стоилов.  

ББР сподели и друг вариант за подкрепа на туристическия бранш, в частност когато става дума за електроенергия. Банката подкрепя изграждане на соларни панели за собствени цели и насърчава тази еко инициатива. Приветства хотелиерите да се обърнат към мярката, тъй като това драстично би облекчило разходите за електроенергия.

Друг продукт, който ББР предложи, беше финансирането на фирмените разходи за електроенергия. „ББР стартира така наречената енергийна подкрепа за предприятията, която е свързана с нарастващите сметки за ток. През 2022 ще може да се кандидатства за кредити до 200 хил. лв, които кредити могат да покрият разходите за до 4 последователни месеца“, допълни Стоилов. Предложението е добро за бизнесите, които не могат да покрият енергийните си разходи, тъй като кредитите не са обезпечени, а разплащането може да се случи в 12-те месеца след издаването на финансираната фактура.

Йоана Шомова, Пампорово



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати