Новини Събития

Световни и български артисти в новата изложба на Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

   
Световни и български артисти в новата изложба на Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя изложбата „Pop Art” с ексклузивното участие на Евгени Йонов. В изложбата ще можете да видите творби на световните имена творили в течението “Поп арт” като Анди Уорхол, Рупърт Смит, Джим Дайн, Робърт Марс и др. Евгени Йонов е ексклузивният представител на българския “Поп арт”.  

Официалното откриване ще се състои на 17 март2022 г. от 18:30 ч. в Салонната зала на Галерията ище продължи до 2 април 2022 г. с вход свободен. В екзпозицията ще бъдат представени сериграфии с образа на Мерилин Монро на Анди Уорхол, „Кока Колата“ на Робърт Марс и много др.

„Поп Арт“ течението е художествено движение и възниква през 50-те години първо в Англия, след това в САЩ. Концепцията му се изразява в това, че то не се отнася толкова до самото изкуство, колко до нагласите, усещанията, тенденциите, случките, които са довели до него. Поп Артът често взема като свои образи и обхваща теми от масовата култура - рекламата, комикси, етикети и лога на продукти, които фигурират видно в поп изкуството.

За авторите:

Анди Уорхол - Името му днес е синоним на Поп Арт. Без съмнение един от най-популярните и влиятелни артисти от втората половина на XX в. Уорхол става известен с ексцентричните си мастилени рисунки в небрежен стил и на петна, представляващи обувки. Той рисува пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни личности (Елвис, Мерилин, Лайза Минели, Лиз Тейлър и др.). За него тези предмети и хора олицетворяват американските културни ценности. Уорхол достига прозвище на легенда още преди ранната и неочакваната си смърт през 1987 г.

Днес неговите платна, графики, видеоарт се намират в най-престижните световни музеи и галерии, а търсенето и предлагането им сред колекционерите е по-силно от всякога. За последните 20 години Уорхол е на второ място в класацията за най-активно и скъпо продаван автор от XX в. след Пикасо. 

Робърт Марс - Изкуството му е вдъхновено от Американа, американската поп култура от 60-те години на ХХ в. В работите си използва техниката на напластяване на цветовете в смесица с много финно колажиран печат и символиката от 50-те и 60-те на ХХ век. Индустраилният дизайн, графичния дизайн и архитектура, неоновата култура и въобще всички икони от средата на ХХ в. играят важна роля в работата му.

Негови картини са излагани в галерии в Токио, Портланд, Ню Йорк, Сиатъл, Лос Анжелис, Аспен, Ванкувър, Бостън, Лондон и Атланта. 

Джим Дайн е американски художник, чието творчество се простира над шестдесет години. Работата на Дайн включва живопис, рисунка, щампи, скулптура и фотография. Ранните му творби обхващат асемблиране и хепънинг, докато през последните години поезията му, както в публикации,така и в четения, се увеличава.

Работно време на Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5: Вторник – Петък от 12:00 ч. - 18:30 ч., Събота от 12:00 ч. - 18:00 ч., Неделя & Понеделник - Почивен ден



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати