Новини Събития

ББР представи програмите за туризма в София

   
ББР представи програмите за туризма в София

Българската банка за развитие (ББР) с подкрепата на водещата туристическа медия TravelNews представи финансовите инструменти за подпомагане на туристическия бизнес по време на изложението за хотелско и ресторантско оборудване SIHRE в София. Фокусът на банката е да осигури директно финансиране на пострадалите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш, заяви изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев. Като мярка за подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите ББР предлагат  два продукта: „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“.  
“Освен директното кредитиране, което е стандартно за всички търговски банки, ББР предоставя и портфейлни гаранции. По този начин ние даваме гаранция пред други банки, които могат да представят конкурентни решения за бизнеса като кредити с по-ниско обезпечение. Също така ние сме единствената банкова група в България, която има фонд за дялов капитал. Това значи, че освен чрез дългово финансиране, ние можем да подкрепим предприятията и чрез дялов капитал”, изтъкна Бойка Василева, шеф на „Корпоративно банкиране“ в ББР.

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“, ББР предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансирането се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв., каза Василева. Програмата за финансиране предлага и удължен срок за стандартен кредит за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е минимално изискване за обезпеченост на главницата. Гратисният период е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите.

“ББР е единствената банка в България, която позволява кредитиране при просрочени задължения към държавата. Финансираме фирми с до 90 дни просрочие, което прави услугата ни уникална”, подчерта БойкаВасилева.

ББР сподели и друг вариант за подкрепа на туристическия бранш, в частност когато става дума за електроенергия. Банката подкрепя изграждане на соларни централи за собствени нужди и насърчава тази еко инициатива. “Предлагаме този продукт с много добри условия - изискваме само 5 % самоучастие и финансираме до 1MW. Целта е да подпомогнем зеления преход в срок от 15 години”, обясни Василева.  Приветства хотелиерите да се обърнат към мярката, тъй като драстично ще облекчи разходите за електроенергия.

“Взимайки предвид високите цени на тока ние създадохме продукт и в тази насока”, допълни Владимир Георгиев. ББР предложи финансирането на фирмените разходи за електроенергия. През 2022 ще може да се кандидатства за кредити до 200 хил. лв., които могат да покрият разходите за ток до 4 последователни месеца. Предложението е добро за бизнесите, които не могат да покрият енергийните си разходи, тъй като кредитите не са обезпечени, а разплащането може да се случи в 12-те месеца след издаването на финансираната фактура.

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати