Новини Събития

ББР представи продуктите за туризма в Хисаря

   
ББР представи продуктите за туризма в Хисаря

Българската банка за развитие (ББР) съвместно с водещата туристическа медия TravelNews представи финансовите инструменти за подпомагане на туристическия бизнес на среща в Хисаря. „Важният момент за ББР е да се финансира онази част от икономиката, която не може да намери финансиране в другите търговски банки. Институцията се стреми да осигури ликвидност в тези бизнеси, които изпитват затруднения“, обяви Владимир Георгиев, изпълнителен директор на ББР.  

„Туризмът в Хисаря се развива на приливи и отливи по време на пандемията“, отбеляза инж. Пенка Ганева, кмет на града. „Имаше моменти, когато имахме гости, но имаше и такива, в които бизнесът изнемогваше. А когато той не се справя и общината не се справя. Единственият бранш в градът ни е туризмът, за това се надяваме, че скоро нещата ще се подобрят“. Кметът призова бизнесът да се възползва от продуктите на ББР, тъй като самата община е доволен ползвател. Според Ганева инфраструктурата на общината трябва да се подобрява, за да се развива и туризмът. Тя вярва, че с отминаването на пандемията и помощта на ББР, услугите в Хисаря ще се подобрят и ще изпращат все по-доволни посетители. 

“В рамките на групата на ББР освен банката имаме компания за микро финансиране, имаме лизинг, имаме факторинг и дори фонд за дялов капитал. В нито една банкова група в България няма подобен фонд. Той осигурява капитал на компании, които имат дългогодишна финансова история. Освен това ББР издава гаранции и пред другите банки с облекчени условия на обезпечение”, отбеляза Бойка Василева, директор на „Корпоративно банкиране“ в ББР.

Банката представи две кампании като мярка за подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите:  „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“.  

По програмата „Подкрепа за туризма“ ББР предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв., каза Василева. Програмата за финансиране предлага и удължен срок за стандартен кредит за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е и минимално изискване за обезпеченост на главницата. Гратисният период е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите. 

“ББР е единствената банка в България, която позволява кредитиране при просрочени задължения към държавата и общините. Също така финансираме предприятия с до 90 дни просрочие, което прави услугата ни уникална”, допълва Василева.

ББР сподели и друг вариант за подкрепа на туристическия бранш, в частност когато става дума за електроенергия. Банката подкрепя изграждане на соларни панели за собствени цели и насърчава тази еко инициатива. Приветства хотелиерите да се обърнат към мярката, тъй като това драстично ще облекчи разходите им за електроенергия. 

Друг продукт, който ББР предложи, беше финансирането на фирмените разходи за електроенергия. „Енергийна подкрепа за предприятията“ е продукт, който се открои като задължителен с оглед на ситуацията с нарастващите сметки за ток. Мярката позволява да се кандидатства за кредити до 200 хил. лв, които могат да покрият сметките до 4 последователни месеца. Предложението е добро за бизнесите, които не могат да покрият енергийните си разходи, тъй като кредитите не са обезпечени, а разплащането може да се случи в 12-те месеца след издаването на финансираната фактура. 

„Всеки може да кандидатства по повече от един продукт, стига общата стойност на финансирането да не надвишава 5 млн. лв.”, допълни Владимир Георгиев. 

Мая Манолова, експерт "Програми и проекти" в Министерството на туризма, отбеляза на срещата, че следващата седмица се очаква министърът да издаде заповедта за отпускането на 30 млн. лв. от помощта за хотелиерите, туроператорите и ресторантьорите. Изплащането на парите ще става след 22 март 2022 г. Отделно предстои пускането на помощта за хотелиерите за настаняването на украинските бежанци.

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати