Новини Събития

Летящи маршрутки ще обслужват посетителите на ЕКСПО Осака 2025

   
Летящи маршрутки ще обслужват посетителите на ЕКСПО Осака 2025

Световното изложение в Осака през 2025 г. ще бъде обслужвано и от летящи таксита по фиксирани маршрути, свързващи до осем възможни дестинации, с приблизително 20 полета на час.

Летящите коли ще свързват Юмешима – изкуствения остров на Осака, който ще е мястото на Световното изложение – с летища и други възлови места в и около Осака, Кобе и Киото. Местните власти виждат проекта като първата в Япония мрежа от летящи таксита за превоз на пътници.

Работна група, ръководена от Японската асоциация за Световното изложение 2025 и Министерството на икономиката, търговията и индустрията, проучва реализацията на идеята след края на фискалната година. Производителите и операторите ще бъдат избрани веднага след фискалната 2022 г.

Договорите ще бъдат възложени на множество кандидати, желаещи да се заемат с разработване и експлоатация на превозни средства. Наред с това проектът ще избере и кандидати, които да управляват площадките за излитане и кацане. Маршрутите и тарифите ще бъдат определени след разговори между операторите и асоциацията.

Възможните дестинации в и около Осака включват центъра на града; района на залива Осака; международното летище Осака или летище Итами; международното летище Кансай. Дестинациите в Кобе включват центъра на града и летището в Кобе. Други потенциални места са остров Аваджи близо до Кобе и регионът около Киото и Исе-Шима.

Много японски фирми проучват възможностите за транспорт чрез летящи коли. ANA Holdings подписа меморандум за разбирателство с щатската Joby Aviation за проучване на пускането на услуги в Япония. Toyota Motor е инвеститор в Joby, а Japan Airlines работи с немската компания Volocopter, за да стартира собствена услуга. Токийското предприятие SkyDrive разработва собствени летящи превозни средства.

Всичко това означава, че до 2025 г. в Япония трябва да има действащи регулации за летящите автомобили. Въздушният трафик ще трябва да се управлява така, че небето да бъде безопасно споделено между самолети, хеликоптери и дронове.

Ще трябва да се установят стандарти за изграждане на площадките за излитане и кацане. Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма планира да разработи регулаторната рамка до фискалната 2023 или фискалната 2024 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати