Новини Турагенции

Германия отмени повечето мерки срещу COVID-19

   
Германия отмени повечето мерки срещу COVID-19

В Германия вече не действат голяма част мерките против COVID-19. Остава задължението за носене на маски в обществения транспорт, медицинските заведения и домовете за възрастни хора. Въпреки ръста в броя на новозаразените, централното правителство и провинциите се разбраха за отпадане на рестрикциите, тъй като броят на ваксинираните е много висок, а повечето от новите инфекции не протичат сериозно.  

Денят на „Свободата в Германия“ – така бе наречен 20 март, в който повечето мерки срещу COVID пандемията отпаднаха. Вече не е задължително хората да имат ваксина или тест, за да пътуват във влак или да влязат в затворени помещения. Маските отпаднаха на повечето обществени места, задължителни остават само в транспорта, в болниците и домовете за възрастни хора. 

Олаф Шолц – канцлер на Германия: “Сега навлизаме в нова фаза на пандемията, в която също като почти всички съседни държави, ще се справямe без повечето предпазни мерки. Някои остават в сила, разписани в закона за защита от инфекции, като носенето на маски в обществения транспорт и в болниците. В някои райони броят на заразените остава висок”.  

В последните седмици Германия отбелязва по около няколкостотин хиляди новозаразени за ден. Правителството обаче оправда отмяната на рестрикциите, тъй като процентът на ваксинацията е висок, а повечето случаи протичат леко и интензивните отделения не са претоварени.  

16-те провинции ще имат правомощията да налагат рестрикции, ако установят горещи точки, в които има нараснал брой новозаразени и пациенти в болниците. Работодателите също вече са освободени от задължението да допускат в офисите само ваксинирани или тествани – това решение вече може да се взима или отменя от тях в зависимост от ситуацията със заболелите във фирмата.  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати