Новини Събития

ББР предлага финансиране на туризма в Стара Загора

   
ББР предлага финансиране на туризма в Стара Загора

Българската банка за развитие (ББР) и водещата туристическа медия TravelNews представиха финансовите инструменти за подпомагане на туристическия бизнес на среща в Стара Загора.„Целта на ББР е да насочи кредитирането си към този сектор от икономиката, който изпитва най-сериозни трудности“, обяви Владимир Георгиев, изпълнителен директор на банката. “Групата на ББР финансира директно малки и средни фирми. Разликата с другите търговски банки е, че ние издаваме гаранции и чрез тях другите търговски банки могат да финансират бизнеса, като дават облекчени условия при обезпеченията. Освен банката имаме компания за микро финансиране, имаме лизинг, имаме факторинг и фонд за дялово участие. Чрез него можем да подпомогнем бизнеса и с капитал“, каза Бойка Василева, шеф на „Корпоративно банкиране“ в ББР. 

Банката представи две кампании като мярка за подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите: „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“. По програмата „Подкрепа за туризма“ ББР предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв., каза Василева. Програмата за финансиране предлага и удължен срок за стандартен кредит за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е и минимално изискване за обезпеченост на главницата. Гратисният период е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите.  

“ББР предлага условия, които нито една друга банка в България няма. Само ние позволяваме кредитиране при просрочени задължения към държавата. Също така финансираме предприятия с до 90 дни просрочие, което прави услугата ни уникална”, подчерта Владимир Георгиев. 

ББР изтъкна като своя цел финансирането на прехода към зелена, кръгова и устойчива икономика. Поради тази причина банката представи и проект, свързан със “зелената енергия”. Тя подкрепя изграждане на соларни панели за собствени цели и насърчава тази еко инициатива. Приветства хотелиерите да се обърнат към мярката, тъй като това драстично би облекчило разходите за електроенергия.  

Друг продукт, който ББР предложи, беше финансирането на фирмените разходи за електроенергия. „Енергийна подкрепа за предприятията“ е продукт, който се открои като задължителен с оглед на ситуацията с нарастващите сметки за ток. Мярката позволява да се кандидатства за кредити до 200 хил. лв, които могат да покрият разходите до 4 последователни месеца. Предложението е добро за бизнесите, които не могат да обслужат енергийните си разходи, тъй като кредитите не са обезпечени, а разплащането може да се случи в 12-те месеца след издаването на финансираната фактура.  

„Всеки може да кандидатства по повече от един продукт на ББР, стига общата стойност на финансирането да не надвишава 5 млн. лв.“, допълни Владимир Георгиев.  

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати